Românii au parte de un an cu adevărat teribil! Scumpirile se văd oriunde se uită, fie că este vorba despre mâncare, combustibili, gaze naturale sau curent electric.

De unde a plecat totul? Marcel Ciolacu are răspunsul: “Cauza este identificată. (…) Acestea sunt efectele”

Duminică seara, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit despre cauzele ce au dus la acest veritabil dezastru în România.

“Cauza este identificată: scumpirile din energie. Pe lângă aceste scumpiri, a venit o lege cu nişte norme total ineficiente pentru o durată destul de lungă, respectiv noiembrie, decembrie şi ianuarie.

Acestea sunt efectele. De aceea am stat de vorbă cu ministrul Finanţelor să vedem cu reducerea accizei la carburant pentru că un alt factor care aduce o scumpire în lanţ sunt preţurile la carburant.

Avem pentru februarie şi martie luată o decizie. Mai mult ca sigur, şi din aprilie o să ne limităm în 0,85-1 leu diferenţa la energie, iar la gaze se va corecta mult mai repede.

A trecut şi perioada de iarnă, dar trebuie luată o decizie pe un termen fiindcă aceste scumpiri, e normal, şi producătorii s-au speriat şi distribuitorii şi retailerii pentru că nu ştiau, nu era ceva predictibil”, a declarat liderul social-democrat, invitat la Antena 3.

Soluţii pe termen lung la aceste probleme, dar cu acceptul Comisiei Europene

Marcel Ciolacu a adăugat că îşi doreşte să se găsească soluţii pe termen lung, însă va trebui să existe şi discuţii cu Comisia Europeană, pentru a nu avea un risc de infringement.

“Mă bucur că nu s-au grăbit cei de la Guvern să vină cu ceva şi să vină cu ceva foarte bine calculat, predictibil, pe o perioadă de minimum un an de zile. Eu îmi doresc să vină cu o soluţie până în anul 2025.

Suntem membri ai Uniunii Europene şi e normal să purtăm dialoguri şi cu Comisia Europeană, să vedem unde ne încadrăm ca nu cumva să intrăm într-o zonă de infrigement”, a mai spus preşedintele PSD.

“Nu am înţeles până acum cum este să cumperi energie fără să dai niciun ban!”

Marcel Ciolacu a mai comentat şi pe marginea unei alte situaţii, în care România ar fi vândut energie electrică şi nu ar fi încasat banii pentru aceasta.

“Eu nu am înţeles până acum cum este să cumperi energie fără să dai niciun ban, să dau banii în momentul în care primesc energia, să nu las nici măcar un avans!

S-a vândut energia pe anul în curs. Am zis OK, înseamnă că la Hidroelectrica avem vreo 10 miliarde de euro şi rezolvăm toate problemele din România.

Au spus că nu sunt banii, că se încasează. Zic: şi contracte între producători şi consumatori există? Staţi că nu a fost reglementat”, a mai declarat, duminică seara, liderul social-democrat.