Anul 2022 vine cu prețuri record la pompă. Șoferii sunt acum nevoiți să plătească și cu 25% mai mult la benzină și motorină față de începutul anului trecut. În plus, accizele au contribuit și ele la majorări odată cu 1 ianuarie 2022.

Dacă acum un an litrul de benzină la pompă era de 4,80 de lei, în vara anului trecut acesta a ajuns la aproape 6 lei. Până în noiembrie acesta a mai crescut puțin, ajungând la 6,3 lei pe litru. La unele benzinării însă prețul unui litru trece de 6,50 lei. În urma unui calcul simplu observăm că șoferii sunt acum nevoiți să plătească pentru un plin de benzină cu 60 de lei mai mult. În aceeași situație se află și motorina, care a urmat o traiectorie asemănătoare.

Care este cauza?

Potrivit experților, principala cauză a creșterilor prețurilor carburanților este creșterea prețului petrolului. În plus, românii mai au de pierdut în această privință și din cauza leului care pierde teren în fața dolarului american. La toate acestea se adaugă dezechilibrul din ultima perioadă în ceea ce privește cerere și oferta. Mai exact, odată cu relansarea economiei după perioada de restricții din pandemie, oamenii au început să circule mai mult.

„Economia s-a relansat, au fost mai multe transporturi decât în perioada de criză sanitară, oameni au circulat mai mult. În acelaşi timp, oferta nu este la fel de elastică ca şi cererea la carburanţi. E nevoie de mai mult timp pentru a face față din punct de vedere al ofertei la o cerere crescută, şi atunci, pe acest fond de decalaj între cerere şi ofertă, preţurile cresc”, declară expertul în energie Răzvan Nicolescu, potrivit stirileprotv.ro.

Acciza la carburanți s-a majorat în 2022

Nu în ultimul rând, având în vedere că acciza la carburanți în România reprezintă mai bine de jumătate din prețul de la pompă, majorarea accizelor de la 1 ianuarie, cu peste 6 bani pe litru, se resimte în buzunarul șoferilor. Analiștii anticipează că în viitorul apropiat ne mai putem aștepta și la alte majorări de preț.

Potrivit cifrelor publicate de Ministerul Finanţelor, la benzina cu plumb accizele au urcat la 2.226,24 lei/1.000 litri, de la 2.149,09 lei/1.000 litri în 2021, la benzina fără plumb la 1.892,72 lei/1.000 litri, de la 1.827,13 lei în prezent, iar la motorină accizele sunt de 1.734,66 lei/1.000 de litri faţă de 1.674,55 lei/1.000 litri în 2021.

„Anul acesta începe într-o notă tensionată, cu ceea ce se întâmplă în Kazahstan şi cu o reducere a producţiei în Libia, care pun presiune pe petrol. Deja putem ajunge într-un teritoriu în care lucrurile să ia viteză. Sperăm să nu se întâmple asta, pentru că deja avem un mediu inflaţionist”, spune Claudiu Cazacu, specialist în investiții.