În comunicat se precizează că secţiunea Gilău – Nădăşelu va putea fi dată în folosinţă după finalizarea lucrărilor la Podul peste Râul Someş şi a Nodului Rutier Gilău. În acest moment, execuţia lucrărilor pentru acest pod se află în licitaţie. Procedura va fi finalizată în decembrie 2016, iar câştigătorul va demara lucrările în primăvara anului 2017, dacă nu vor fi înregistrate contestaţii. Firma de construcţii va avea la dispoziţie 10 luni pentru realizarea lucrărilor. În 2014, a fost licitată proiectarea şi execuţia podului, care a fost, însă, anulată. În 2015, s-a decis din nou scoaterea la licitaţie, doar pentru lucrările de execuţie. 

În aprilie 2017, vor începe şi lucrările la Nodul Rutier Gilău, după ce va fi încheiat procesul de licitaţie cu toate etapele aferente. 

În ceea ce priveşte Autostrada Târgu Mureş – Ogra, pe Lotul 1: Târgu Mureş – Ungheni, execuţia lucrărilor este în curs de relicitare. În primăvara lui 2017, este estimată începerea efectivă a lucrărilor, dacă nu apar contestaţii. Pe Lotul 2: Ungheni – Ogra, progresul fizic este de 15%. Termenul de finalizare a lucrărilor la acest lot este vara anului viitor.

Potrivit comunicatului, ministrul a mers şi pe şantierul Autostrăzii Suplacu de Barcău – Borş, acolo unde constructorul nu şi-a respectat angajamentele contractuale, astfel încât CNAIR a emis penalităţi în valoare de 75 milioane lei. Antreprenorul a demonstrat că se află în incapacitate financiară şi organizatorică şi a părăsit şantierul. Acesta a transmis o notificare prin care solicită rezilierea contractului. 

'Soluţia pentru ca acest proiect să poată fi finalizat este rezilierea actualului contract şi lansarea unei noi licitaţii. De acum înainte, vom dezvolta parteneriate cu antreprenorii care demonstrează seriozitate şi profesionalism, care respectă calitatea şi bineînţeles termenele unui proiect', a declarat Ministrul Transporturilor, Sorin Buşe.

Ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, a efectuat, în zilele de 10 şi 11 noiembrie 2016, mai multe vizite de lucru pe şantierele autostrăzilor din Transilvania: Gilău – Nădăşelu, Târgu Mureş – Ogra şi Suplacu de Barcău – Borş, potrivit comunicatului.