Comisiile parlamentare ruse sunt pregătite să introducă propuneri de reglementare a preţurilor la alimente, medicamente şi alte bunuri, a anunţat miercuri Alexander Khinshtein, parlamentar şi membru al partidului de guvernământ al preşedintelui rus Vladimir Putin, Rusia Unită, transmite Reuters.

O astfel de iniţiativă legislativă este deja pregătită de comisiile parlamentare şi ar putea fi propusă „în orice moment”, a declarat Alexander Khinshtein.

Autorităţile au anunţat miercuri că rata anuală a inflaţiei în Rusia a accelerat la 9,15% în februarie, de la 8,73% luna precedentă, cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, pe fondul deprecierii semnificative a rublei, în urma sancţiunilor occidentale impuse Moscovei după invadarea Ucrainei.

Aproape toate preţurile, de la pâine până la benzină, s-au majorat, printre cele mai mari creşteri fiind preţurile la zahăr şi cereale, cu 20,6% şi, respectiv, 18%.

Rusia amenință Occidentul că va scumpi petrolul la 300 de dolari barilul

Reamintim că, luni, vicepremierul rus Aleksandr Novak, a informat că dacă Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană vor interzice importurile de petrol din Rusia, atunci prețul actual al petrolului ar putea ajunge la 300 de dolari barilul.

„Este absolut clar că o respingere a petrolului rusesc ar duce la consecinţe catastrofale pentru piaţa globală. Creşterea preţurilor riscă să fie imprevizibilă. Ar putea ajunge la 300 de dolari per baril, dacă nu mai mult”, a explicat Aleksandr Novak, relatează Reuters.

Însă miercuri, 9 martie, premierul olandez a vorbit despre livrările de petrol și gaze naturale din Rusia. Mark Rutte a spus că nu este în favoarea opririi acestora deoarece este nesustenabil pentru statele membre.

Premierul olandez recunoaște: Avem nevoie de petrolul și gazul din Rusia

Premierul olandez spune că Uniunea Europeană se confruntă cu o situație dificilă: Avem nevoie de petrolul și gazul din Rusia. Declarația premierului olandez Mark Rutte a fost făcută într-o conferință de presă comună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, la Paris, potrivit Reuters.

„Trebuie să discutăm despre vulnerabilităţile noastre în materie de dependenţa pe care o avem de petrolul rus şi de gazul rus. Nu aş pleda pentru tăierea, astăzi, a livrărilor de petrol şi gaz din Rusia, nu este posibil pentru că avem nevoie de aceste livrări şi acesta este adevărul incomod”, a declarat Rutte, punctând că „putem face mai mult pentru a continua agenda verde, pentru decarbonizarea economiilor noastre.”