Se preconizează că alerta va fi în vigoare o zi, iar în acest timp populaţia a fost sfătuită să îşi ia măsuri de precauţie şi să îşi reducă activităţile desfăşurate în exterior, potrivit unui comunicat emis de Centrul municipal de monitorizare a mediului. 

La ora locală 10:00, indicatorii majorităţii staţiilor municipale de monitorizare pentru prezenţa în aer a particulelor fine de materie PM2,5 arătau o depăşire a valorii de 250 de micrograme pe metru cub a acestora, a arătat instituţia menţionată. 

Calitatea aerului ar urma să se îmbunătăţească luni după-amiază, a precizat centrul. 

Beijing are un sistem de alertare pentru poluare pe bază de patru culori, cel mai grav cod fiind cel roşu, urmat de portocaliu, galben şi albastru. Codul albastru înseamnă că indexul de calitate a aerului este prognozat să atingă între 200 şi 300 PM2,5 timp de o zi. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă un plafon al particulelor PM2,5 de numai 25 de micrograme în douăzeci şi patru de ore. 

La începutul lunii martie, în discursul solemn rostit la deschiderea sesiunii anuale a Parlamentului, premierul Li Keqiang s-a arătat hotărât să "poarte un război fără milă pentru a păstra cerul albastru", la două luni după un vârf de poluare în decursul căruia nordul Chinei a fost plasat, pentru şase zile, sub alertă roşie.

AGERPRES