Ministerul Economiei a declarat situaţie de urgenţă din cauza gerului, astfel că furnizarea gazului la unele companii va fi oprită.

Update: „Putem asigura toţi cetăţenii că nu vor fi probleme cu furnizarea gazului pentru activităţi casnice”, a spus Adriean Videanu, după şedinţa de guvern. El a arătat totodată că o situaţie mai dificilă este înregistrată în Bucureşti, unde presiunea gazelor este scăzută.

Autorităţile au decis să instituie situaţie de urgenţă în aprovizionarea cu gaze naturale, din cauza frigului. Acest lucru înseamnă oprirea furnizării gazelor la consumatorii unde se poate face acest lucru, adică la cei industriali. Totuşi, situaţia de urgenţă poate motiva şi scăderea presiunii gazelor la consumatorii casnici.

Practic, Comisia de coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale a declarat, luni, stare de urgenţă, din cauza temperaturilor scăzute, astfel că furnizarea de gaze către unele companii va fi oprită, iar producătorii de energie termică vor utiliza combustibili alternativi.

Situaţia de urgenţă reprezintă şi trecerea CET-urilor, acolo unde posibil, pe utilizarea combustibilor alternativi, pentru ca Transgaz să asigure cu prioritate furnizarea gazelor naturale, apei calde şi căldurii în condiţii de siguranţă.