'Susţinem într-un mod foarte activ proiectul de gazoduct South Stream, ca posibilitate de diversificare a traseelor de livrare a gazului în Europa Centrală şi de Sud-Est. L-am informat pe preşedintele Fischer că în Bulgaria există un consens politic în ceea ce priveşte construirea South Stream', a subliniat Plevneliev.

În acelaşi timp, preşedintele bulgar şi-a exprimat regretul că la ora actuală, la cererea Comisiei Europene (CE), proiectul a fost suspendat. De asemenea, Plevneliev şi-a exprimat speranţa că 'în cadrul unui dialog corect cu noua Comisie va fi luată decizia privind continuarea lucrărilor şi CE îi va da proiectului undă verde'.

Preşedintele bulgar s-a adresat şi 'colegilor ruşi'. 'Am o rugăminte la partea rusă: să-şi intensifice şi ea negocierile cu CE şi să rezolve odată şi pentru totdeauna problema cu cel de-al Treilea pachet energetic şi cu South Stream'. 'Nici Bulgaria, nici Austria nu pot rezolva de unele singure această problemă. Dorim ca South Stream să fie construit. Suntem gata să lucrăm în această direcţie', a spus Plevneliev.

La rândul său, Heinz Fischer a subliniat că, în ceea ce priveşte proiectul South Stream, Austria şi Bulgaria au aceeaşi opinie. 'La proiect participă state membre ale UE şi NATO, gazoductul va trece pe teritoriul acestor ţări şi există speranţa că se va ajunge la o soluţie raţională. Există Nord Stream, ceea ce înseamnă că pentru diversificare este necesar să construim şi South Stream', a subliniat Fischer.

Preşedintele Austriei se află în Bulgaria într-o vizită oficială, în timpul căreia are programate întrevederi cu şeful guvernului de la Sofia şi cu preşedintele parlamentului bulgar. De asemenea, Fischer va lua parte la forumul de afaceri bulgaro-austriac.

SURSA: Agerpres