Bucurie prematură pentru România. Austria se opune în continuare aderării la Schengen

România s-a bucurat prea devreme! Joi după-amiază, Ministerul de Interne de la Viena a specificat că negocierile sunt încă în desfășurare. El a oferit această precizare în răspunsul său la o solicitare formulată de publicația „Die Presse”.

Recent, România și Bulgaria au transmis că au înregistrat progrese în negocierile cu Viena în ceea ce privește veto-ul pe care l-a impus față de extinderea spațiului Schengen. Cu toate acestea, Ministerul de Interne de la Viena pare să nu fie dispus să accepte acest scenariu, conform informațiilor oferite de „Die Presse”.

De asemenea, conform „Der Standard”, Ministerul de Interne de la Viena a menționat, joi, că se limitează la a preciza că negocierile sunt în curs de desfășurare, în prezent.

Amintim că, reprezentanții guvernelor din România și Bulgaria au anunțat că a fost încheiat un „acord politic” cu Austria cu privire la extinderea spațiului Schengen. Potrivit acestui acord, cele două țări se angajează să aplice acquis-ul Schengen la frontierele lor aeriene și maritime începând cu luna martie 2024, conform anunțului făcut de Ministerul român de Interne.

Și premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat bucuria în fața beneficiilor de care vor avea parte românii „în transportul aerian și maritim, începând cu martie 2024”. De asemenea, el și-a manifestat încrederea că România și Austria vor încheia negocierile privind eliminarea controalelor la frontierele terestre în cursul anului 2024.

Ministerul român de Interne a confirmat luarea unei decizii de principiu (pe 23 decembrie), care a fost ulterior discutată la nivelul Uniunii Europene. Într-un comunicat de presă, autoritățile de la București au exprimat apreciereafață de Comisia Europeană și Președinția spaniolă a Consiliului UE, cât și față de Ministerul de Interne din Viena și Sofia pentru dialogul constructiv ce a stat la baza acestui acord.

romania, spațiul schengen
SURSA FOTO: Dreamstime

Nu există un termen limită în legătură cu frontierele terestre

Joi, Ministerul austriac de Interne a subliniat că în prezent nu se desfășoară negocieri pe tema la aderării la Schengen cu privire la frontierele terestre. În consecință, nu există niciun termen limită în această chestiune.

În ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen în contextul frontierelor aeriene, Austria impune condiții. Acestea includ extinderea misiunii Frontex în Bulgaria și obținerea de fonduri de la Comisia Europeană pentru o securizare solidă a frontierelor externe.

Ministerul de Interne de la Viena a transmis că cere și intensificarea controalelor la frontierele terestre. Mai mult, ministerul dorește ca România și Bulgaria să îi preia pe solicitanții de azil. Condiția este valabilă mai ales pentru persoanele din Afganistan și Siria.

Presa din Austria a raportat și declarațiile premierului bulgar Nikolai Denkov. Acesta a afirmat joi că Austria s-a angajat să continue negocierile referitoare la aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen. Inclusiv negocierile referitoare la frontierele terestre.

Denkov a adăugat că aceste negocieri vor beneficia de un sprijin semnificativ din partea Comisiei Europene pentru a consolida protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene cu Turcia și Serbia. Scopul reducerea numărului de migranți ilegali care intră în Europa.

spațiul schengen
SURSA FOTO: Facebook, Live news tv

Reacții diverse în Austria

Harald Vilimsky, liderul delegației Partidului Libertății în Parlamentul European, a catalogat acordul privind Schengen dintre România, Bulgaria și Austria drept o „decizie greșită și precară”.

„Ceea ce este vândut oamenilor drept „aderare treptată la Schengen” nu este altceva decât o nouă uşă deschisă pentru o migraţie ilegală neîngrădită în Austria şi, prin urmare, un risc clar de securitate pentru ţara noastră”, a precizat Vilimsky despre acest acord.

Politicianul austriac susține că această decizie ar crea o vulnerabilitate suplimentară. În plus, ar putea oferi noi șanse pentru pătrinderea ilegală a contrabandiștilor și migranților, în Austria, generând astfel o pierdere suplimentară a controlului.

Pe de altă parte, Petra Bayr, purtătorul de cuvânt al SPÖ (social-democrații austrieci) pentru politica externă, consideră că acest acord vine ca o ușurare pentru mediul de afaceri austriac.

„Personalul medical care călătoreşte în Austria din România şi Bulgaria nu vine cu avionul, ci pe uscat. Trebuie să facilităm urgent lucrurile, în special pentru aceşti importanţi lucrători calificaţi – în interesul lor şi al persoanelor care au nevoie de îngrijire în Austria. (…) Guvernul nu are în vedere nevoile şi preocupările austriecilor, altfel nu ar menţine obstacolele masive pentru îngrijitori”, a precizat Bayr.