Austria a primit o lovitură dură. Conform ultimelor informații, România blochează, din câte se pare, participarea acestei țări la reuniuni ale NATO. Informația a fost furnizată de agenţia APA. Sursa citată a arătat că doi ofiţeri ai armatei austriece aşteaptă de săptămâni acreditarea pe lângă NATO. Accesul lor ar fi întârziat de România. Țara noastră ar fi solicitat un timp de gândire.

Reacția României este considerată ca fiind o replică la veto-ul guvernului federal de la Viena faţă de aderarea României la spaţiul Schengen. Acest punct de vedere a fost exprimat de publicaţiile austriece ‘Salzburger Nachrichten’ şi ‘Oberösterreichischen Nachrichten’.

Reacția delegației României la NATO

Delegaţia României la NATO nu a dorit să comenteze pe marginea acestui subiect pentru ‘Salzburger Nachrichten‘.

Un purtător de cuvânt al NATO a evidenţiat, într-o declaraţie, aprecierea faţă de Austria ca partener de lungă durată al Alianţei .

„Contăm pe România şi Austria să îşi rezolve orice probleme bilaterale ar putea afecta munca ofiţerilor austrieci în posturi NATO”, a spus reprezentantul NATO.

NATO/SURSA FOTO: Dreamstime

Austria nu este stat membru al NATO

În cazul de faţă, Ministerul Apărării, „prin reprezentanţa militară de la Bruxelles, a luat legătura cu autorităţile relevante din NATO”, a comunicat purtătorul de cuvânt al armatei, Michael Bauer, pentru ‘Salzburger Nachrichten’. Ministerul se află în contact strâns cu Ministerul de Externe şi cu Cancelaria federală de la Viena.

Austria nu este stat membru al NATO. Ea este ancorată în Alianţă prin Parteneriatul pentru Pace şi operaţiuni conduse de NATO cu mandat al Consiliul de Securitate al ONU.

Austria a fost blocată și de Turcia în 2016

Participarea Austriei la şedinţe NATO a mai fost blocată din 2016 de Turcia. Atunci, a fost legat de veto-ul său faţă de negocierile de aderare a Ankarei la Uniunea Europeană.

În 2018, ministrul de externe austriac de la acea vreme, Karin Kneissl, a luat atitudine. El a reuşit să determine Ankara să înlăture partea civilă a blocadei. De-abia în 2022, Ministerul de Externe de la Viena a informat că cooperarea între Austria şi NATO în cadrul Parteneriatului pentru Pace este din nou posibilă pe deplin.

Amintim că premierul Marcel Ciolacu a insistat ca Austria să îşi dea acordul pentru aderarea României la spaţiul Schengen până în decembrie. În caz contrar, șeful Guvernului a spus clar că România va ataca această decizie la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, (CJUE).