‘Guvernul austriac ar putea să nu dispună de capacităţile necesare pentru a sprijini toate operaţiunile din străinătate ale marilor bănci austriece’, a declarat analistul S&P, Markus Schmaus.

Potrivit Băncii Reglementelor Internaţionale, până la finele lunii iunie băncile austriece, printre care se numără în special Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG, au împrumutat 266 miliarde de dolari guvernelor, companiilor şi gospodăriilor din Europa de Est. Cifra nu include însă şi Bank Austria, divizie a grupului italian UniCredit SpA. Tot la finele lunii iunie activele consolidate ale băncilor austriece se ridicau la 1.140 miliarde de euro, adică de patru ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Austriei în 2010.

‘Dacă comparăm activele băncilor austriece cu PIB-ul obţinem o valoare relativ ridicată faţă de alte ţări. Acest lucru ridică un semn de întrebare nu doar asupra capacităţii statului de a sprijini aceste bănci dar şi asupra dorinţei sale’, a declarat Markus Schmaus.

În 2009 şi 2010, guvernul de la Viena a oferit băncilor austriece capital şi garanţii în valoare de nouă miliarde de euro. Erste a primit 1,2 miliarde euro, Raiffeisen a primit 1,75 miliarde euro iar Hypo a fost naţionalizată.

‘Dacă ar avea loc o recesiune severă a economiei globale, Europa de Est ar fi lovită şi ea iar întrebarea care se pune este statul austriac dispus să-şi sprijine băncile, inclusiv toate subsidiarele din străinătate şi dacă are capacitatea să facă acest lucru’, a adăugat Markus Schmaus.

Separat, S&P a revizuit miercuri evaluarea de risc a industriei bancare (BICRA) austriece, la Grup 2 de la Grup 3. BICRA este un scor pe o scară de la 1 la 10 unde 1 reprezintă cel mai mic risc iar 10 cel mai mare. Alte ţări din Grupul 2 în clasamentul BICRA sunt Australia, Japonia, Germania şi Norvegia.
SURSA: Agerpres