Aurul lichid din magazine: uleiul de măsline

Uleiul de măsline a devenit cel mai furat produs în multe dintre supermarketurile spaniole, bandele vizând acest „aur lichid” în contextul în care prețurile au crescut brusc după seceta de anul trecut din sudul țării, care a afectat recolta de măsline.

Potrivit lui Ruben Navarro, directorul lanțului de supermarketuri Tu Super, care operează 30 de magazine în regiunea spaniolă Andalucia, bande organizate de hoți fură uleiul de măsline pentru a-l revinde ulterior. „Uleiul de măsline a devenit un produs ideal pentru ei”, a declarat el.

Conform sondajelor, uleiul de măsline este al doilea cel mai furat produs din toate supermarketurile din Spania, imediat după băuturile spirtoase. Şunca Iberico se află pe locul al treilea pe această listă.

Prețul unui litru de ulei extravirgin de înaltă calitate, care în urmă cu patru ani costa mai puțin de 5 euro, a ajuns acum la 14 euro.

Spania este cel mai mare producător de ulei de măsline, iar familiile obișnuiesc să-l cumpere în vrac, pentru gătit.

ulei de măsline
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Bidoanele de ulei, legate cu lacătul pe rafturi

Pentru a asigura siguranța, supermarketurile au început să lege între ele bidoanele mari de cinci litri cu ulei de măsline și le-au atașat de rafturi cu lacăte.

În unele magazine, sticlele de un litru sunt prevăzute cu etichete de securitate care trebuie îndepărtate de către personal.

Potrivit lui Jose Izquierdo, șeful de vânzări al lanțului de supermarketuri Eroski, hoții folosesc dispozitive magnetice pentru a neutraliza mecanismele de siguranță.

Conform companiei de securitate STC, care a realizat un studiu în magazine, uleiul de măsline este în prezent cel mai furat produs în supermarketurile din Aragon, Andaluzia, Castilla-La Mancha, Catalonia, Valencia, Madrid, Insulele Baleare și Extremadura.

Directorul de marketing al STC, Alejandro Alegre, a declarat că este neobişnuit să vezi un produs alimentar esenţial atât de sus pe lista furturilor.

„Uleiul de măsline este singurul care ar putea fi considerat un produs de bază, celelalte sunt şunca iberică, brânzeturile maturate, lamele de ras şi alcoolul”, a declarat Alegre pentru Financial Times.

Cultivatorii de măsline şi companiile care presează măslinele pentru a obţine ulei au fost, de asemenea, victimele unor jafuri, hoţii furând zeci de mii de litri de ulei, potrivit FT.