Metalele prețioase au atras un interes investițional și speculativ major în primul trimestru al anului, accentuat puternic în ultimele săptămâni. Aurul a atins cotații istorice pe fondul deprecierii dolarului american și al situațiilor dificile din Siria și Yemen. Moneda americană a fost lovită din mai multe direcții. În primul rând, sectorul serviciilor, care este dominant în economia SUA, se află într-o formă mai slabă decât era preconizat (conform indicelui raelizat de ISM – Institute for Supply Management), la care se adaugă declarațiilor unor oficiali ai Federal Reserve, printre care și președintele Ben Bernanke, care au temperat așteptările pentru o închidere înainte de luna iunie a „robinetului” de lichidități, iar oferta în creștere de dolari duce la deprecierea acestuia.
În al doilea rând, neînțelegerile din Congres în privința bugetului (legate de valoarea deficitului bugetar) au creat riscul opririi activității în sectorul public, cu pierderi estimate la 6-7 miliarde dolari pe săptămână. Cum metalele prețioase câștigă în vremuri de incertitudine, speculatorilor nu le-a fost greu să găsească motive pentru cumpărare, iar uncia de aur a depășit 1.470 de dolari.
„Au existat prea puține argumente pentru a nu intra la cumpărare de aur săptămâna trecută, iar tendința de depreciere a dolarului a fost un element central în creșterea cotației metalului prețios”, spune Victor Safta, director general al X-Trade Brokers România. „Acordul pentru funcționarea sistemului public american până în septembrie este însă doar o soluție temporară, iar luptele pentru forma bugetului pe termen lung vor continua și acest fapt se adaugă altor îngrijorări la nivel global”, adaugă acesta, care precizează că aurul are încă de câștigat pe termen mediu de pe urma acestui fenomen, cel puțin până în momentul în care Fed își va modifica politica monetară.
Chiar mai spectaculoasă însă este evoluția argintului. Dacă, de la începutul anului, aurul a crescut cu 3,7%, argintul a urcat cu 32,8%. Argintul este aparent mai ieftin decât aurul, fiind încă mult sub cotația de 50 de dolari pe uncie atinsă în 1980, însă este preferat de investitorii de talie mică fiind mult mai accesibil ca preț. În prezent, cotația argintului este de circa 41 de dolari pe uncie. „S-a creat o idee a unui apetit mai puternic pentru argint decât cel pentru aur. Este vizibil că interesul este mult mai mare pentru argint și, pe măsură ce performanța acestuia continuă să o depășească pe cea a aurului, speculatorii vor năvăli în continaure. Argintul, însă, istoric, este mult mai vulnerabil la corecții dramatice, iar șansa unor randamente mai bune vine cu riscuri pe măsură”, arată Victor Safta.