Etnicilor români din Ucraina nu li se permite să învețe în română

Miercuri, 27 decembrie, AUR și-a exprimat solidaritatea față de poziția Consiliului Național al Românilor din Ucraina referitor la noua lege a drepturilor minorităților naționale.

George Simion afirmă că autoritățile de la Kiev încearcă să mintă Uniunea Europeană în ceea ce privește respectarea drepturilor minorităților.

„Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) se solidarizează punctului de vedere exprimat de Consiliul Național al Românilor din Ucraina (CNRU) privind noua lege a drepturilor minorităților naționale adoptată în data de 8 decembrie 2023”, a transmis AUR.

AUR a evidențiat faptul că noua lege a minorităților din Ucraina nu aduce îmbunătățiri semnificative regimului de drepturi al românilor din Ucraina.

Conform unui comunicat de presă AUR, cei peste 500.000 de etnici români vor continua să fie supuși unui proces de asimilare forțată extrem de sever.

„Încă de la începutul lunii, AUR a subliniat că noua lege a minorităților din Ucraina nu îmbunătățește în mod substanțial regimul de care se bucură românii din Ucraina. Cei peste 500.000 de etnici români vor fi supuși în continuare unui proces de asimilare forțată extrem de dur”, potrivit comunicatului de presă al AUR.

Problema minorităților naționale din Ucraina nu a fost încă rezolvată

Rada Supremă a abordat problema minorității românești, dar fără a o rezolva în mod concret, conform CNRU. Instituția a evidențiat că această lege creează doar impresia unor modificări. Ea nu clarifică și nu asigură pe deplin drepturile garantate de Constituție. Și nici angajamentele internaționale asumate de Ucraina.

„Rada Supremă a <coafat> problema minorității românești, fără a o rezolva în mod real, după cum arată și CNRU care a subliniat că această lege creează doar iluzia unor schimbări în loc să stabilească în mod clar și în măsură deplină drepturile garantate prin Constituție și prin angajamentele internaționale ale Ucrainei”, transmite AUR.

Alianța pentru Unirea Românilor este de acord cu punctul de vedere al CNRU. Potrivit acestuia, Ucraina trebuie să revină asupra problemei referitoare la asigurarea procesului de învățământ în școli.

„AUR a atras atenția în nenumărate rânduri asupra faptului că etnicilor români din Ucraina nu li se permite să învețe în limba română, că nu li se permite să își păstreze identitatea națională.

Nici prin noua lege nu se rezolvă aceste probleme după cum arată CNRU, care spune că Ucraina trebuie să revină la conceptul de asigurare a procesului de învățământ în școli, după cum prevăd tratatele bilaterale ucraineano-române, și nu în clase separate. Legea privind drepturile minorităților naționale este o condiție esențială pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Prin legea adoptată în data de 8 decembrie 2023, puterea de la Kiev vrea să păcălească Uniunea Europeană că îndeplinește criteriile cu privire la minoritățile naționale”, a declarat George Simion, președintele AUR.

Legea drepturilor minorităților naționale din Ucraina

Modificările la legea minorităților naționale au fost adoptate de Parlamentul Ucrainei, pe 8 decembrie. Ea are ca scop implementarea celor mai recente recomandări ale Consiliului Europei. Proiectul de lege a primit sprijinul a 317 parlamentari, fără niciun vot împotrivă.

Potrivit proiectului de lege, se permite utilizarea limbilor Uniunii Europene și a limbilor minorităților naționale în publicitatea politică, școlile private și universități, grupurile de studenți formate din minorități naționale și mass-media, conform declarațiilor deputatei ucrainene, Irina Herașcenko, coautor al proiectului.