Claudiu Târziu, co-președinte AUR susține că România a ajuns să cumpere avioane mai vechi de peste 40 de ani, aflate la nivelul maxim de zboruri, pentru ca apoi să investească aceași sumă pentru modernizarea acestora.

Totodată, el a oferit și o altă alternativă, precizând că în loc de 32 de avioane second-hand se puteau cumpăra 10 avioane noi și de asemene se pute negocia și mai bine. Târziu a dat exmplu donația primită de greci.

„Cumpărăm niște avioane care au o vechime de peste 40 de ani, aflate la nivelul maxim de zboruri, ca să investim încă pe atât în modernizare, reparații și mentenanță. Ce fel de afacere este asta? Am uitat oare vorba românească <<suntem prea săraci ca să ne permitem lucruri ieftine>>?

Puteam cumpăra 10 avioane noi, în loc de 32 vechi, și puteam negocia mult mai bine. Zilele trecute, de pildă, armata americană a donat Greciei vehicule militare blindate în valoare de 1 miliard de dolari. Și noi suntem un partener foarte valoros pentru Statele Unite ale Americii”, a declarat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR. 

La rândul său, deputatul George Simion s-a arătat revoltat. El susține că România nu a învățat nimic din achizițiile precedente, iar Guvernul continuă să încheie afaceri proaste, care nu sunt în favoarea contribuabilului român.

România face doar afaceri proaste

„Nu era de ajuns că România este poarta de intrare pentru gunoaiele Europei și că o treime din evaziunea fiscală are legătură cu Portul Constanța. Nu am învățat nimic nici din precedentele achiziții de avioane. Guvernanții insistă să încheie afaceri proaste pe spinarea contribuabilului român.

Ceea ce noi cerem este o afacere corectă, care să implice pe cât posibil compensarea prin mecanismul offset. Vrem să vedem tehnică militară produsă în România, de brațe românești. Vrem ca 80% din banii investiți să se întoarcă în țară. Vrem să vedem patriotism și demnitate, nu plecăciuni și achiziții de fiare vechi ale altora”, a subliniat deputatul George Simion, co-președinte AUR. 

De menționat este faptul că reacția AUR vine în contextul în care România intenționează să cumpere 32 de avioane F-16 din Norvegia cu 354 milioane de euro. Potrivit guvernului norvegian, avioanele au peste 40 de ani vechime și se apropie de finalul perioadei de serviciu. AUR va vota în Parlament împotriva aprobării acestei achiziți.