Desi este cea mai populata zona din Capitala, sectorul 3 a fost pana in prezent ocolit de mari investitii comerciale. Cu exceptia Mall-ului de pe Calea Vitan si a unui magazin Billa, restul marilor complexe de retail s-au asezat in alte colturi ale orasului. Situatia se va schimba dupa ce in zona 1 Decembrie, intre strazile Bratarii, Jean Steriadi si Prelungirea Liviu Rebreanu, va fi construit un gigantic centru comercial.

Acesta va fi situat pe un teren de 130.000 de metri patrati, care a apartinut unei societati de constructii, si va avea o suprafata construita de circa 50.000 de metri patrati. Complexul va cuprinde un supermarket, o galerie comerciala cu magazine si restaurante, precum si o parcare de circa 1.000 de locuri. Valoarea totala a investitiei este de 56 de milioane de euro, din care circa sapte milioane reprezinta pretul terenului. Cel mai probabil, primii cumparatori vor veni in primavara lui 2007.


Dar ceea ce este mai important in acest caz este numele investitorului. Este vorba, conform unor surse foarte bine informate, de Auchan, unul dintre cei mai respectati jucatori din comertul mondial. Compania franceza detine 356 de hipermarketuri si 646 de supermarketuri in 11 tari din Europa (cele mai importante prezente fiind in Franta – 120 de hipermarketuri si 276 de supermarketuri, Spania – 45 de hipermarketuri si 124 de supermarketuri, respectiv Italia – 40 de hipermarketuri si 215 supermarketuri), Africa (Maroc) si Asia (China si Taiwan). Vanzarile totale pentru anul 2004 au depasit 40 de miliarde de euro, in crestere cu circa cinci procente fata de anul precedent.
In Europa de Est, Auchan detine 19 hipermarketuri si 13 supermarketuri in Polonia, noua hipermarketuri in Ungaria si sase in Rusia, cu un total de peste 20.000 de angajati.


In prezent, in Romania exista cinci hipermarketuri Carrefour, doua Cora, unul Kaufland, precum si 23 de magazine Metro, zece Selgros si 16 Billa. Daca cei de la Carrefour anunta noi investitii in Capitala, dar si in tara, la Constanta, Timisoara ori Galati, iar cei de la Cora vor deschide un magazin la Cluj, se pare ca nici Auchan nu se va opri la un singur complex. Planurile lor pentru urmatorii ani vorbesc de investitii de circa 300 de milioane de euro in Romania.