Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Alba a adoptat, în ședința extraordinară, ridicarea carantinării zonale instituită în urmă cu o lună. Atunci, rata de infectare la mia de locuitori era de 10,07. În prezent, rata de infectare a scăzut la 5,35.

„Deşi rata de infectare la 1.000 de locuitori pentru municipiul Alba Iulia (5,35) este situată peste media la nivel naţional (4,37), membrii CJSU au analizat toate aspectele referitoare la rata de infectare, rata de transmitere comunitară, respectarea măsurilor impuse de autorităţi, precum şi capacitatea spitalelor de a primi pacienţi şi au decis ieşirea din carantină a municipiului reşedinţă de judeţ”, se menţionează într-un comunicat al prefectului județului Alba.

Efortul comun nu a fost în zadar

În același comunicat de presă, prefectul județului Alba, Nicolae Albu, a precizat că „efortul comun, al tuturor cetăţenilor, depus pe parcursul celor 4 săptămâni de carantină, nu a fost în zadar şi a dus la o scădere a numărului de cazuri şi la o transmitere comunitară mai redusă”.

Totuși, trebuie menționat că rămân în vigoarea o serie de măsuri restrictive impuse de rata de incidenţă cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire de peste 3 la 1.000 de locuitori.

Municipiul Alba Iulia a intrat în carantină în 17 noiembrie pentru o perioadă de 14 zile, ulterior fiind două prelungiri a câte 7 zile.

Sibiul iese și el din carantină

Astfel, de la ora 17.00, ies din carantină localitățile Sibiu, Cisnădie, Tălmaciu și Șelimbăr, aflate în carantină din 16 noiembrie, și localitățile Mediaș, Orlat și Avrig, în carantină din 23 noiembrie.

De la o medie de peste 9 cazuri la mia de locuitori, Sibiul a ajuns la 3.35. Dacă incidența de infectare era în Sibiu de peste 13 în urmă cu o lună, în prezent este de 4,86. Ca urmare a ieșirii din carantină, de la ora 17.00 în Sibiu se vor deschide terasele, nu vor mai fi filtre de poliție la intrarea și ieșirea din localitate, rămânând în vigoare doar măsurile restrictive de noapte.