Vești bune pentru locuitorii Bucureștiului, în contextul pandemiei de coronavirus. Chiar prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu a făcut un anunț extrem de important. Acesta a dezvăluit că nu se pune problema și nu există nicio discuție despre carantinarea Bucureştiului.

Traian Berbeceanu nu carantinează Bucureștiul

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a declarat vineri că o decizie de carantinare se ia în funcţie de mai mulţi indicatori, iar, în prezent, autorităţile din Bucureşti nu sunt în situaţia să discute despre această măsură.

„O decizie de carantinare se ia în funcţie de mai mulţi indicatori, la acest moment nu suntem în situaţia în care să discutăm de această măsură”, a spus Traian Berbeceanu, după o întrevedere avută cu reprezentanţii marilor complexuri comerciale şi supermarketuri.

Premierul Nicolae Ciucă, îngrijorat din cauza Capitalei

Și premierul interimar Nicolae Ciucă a declarat, în debutul şedinţei de Guvern, că va trebui analizată creşterea numărului de cazuri de COVID-19 la nivelul Capitalei, dar nu a vorbit despre carantinare.

„Deşi avem o cifră constantă a cazurilor de pozitivare, totuşi, din discuţia şi analiza pe care le-am avut legate de acest subiect, avem o creştere de până la 35 de localităţi carantinate şi, de asemenea, avem o situaţie pe care, de asemenea, va trebui să o discutăm şi să o analizăm legată de creşterea numărului de pozitivări la nivelul Capitalei”, a afirmat el.

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat, în cadrul reuniunii Guvernului, că la nivelul Capitalei, din data 6 decembrie până joi, a fost înregistrat un număr de 9.070 de cazuri noi de infecţie cu noul coronavirus.

„Asta va însemna că o să avem o presiune mai mare pe sectorul medical în zona Bucureştiului şi în zonele probabil limitrofe şi poate că va fi nevoie să continuăm să transferăm pacienţi şi în alte părţi care au presiunea mai mică. Cu domnul ministru Tătaru am stabilit că vom avea o şedinţă cu managerii spitalelor din Bucureşti, cu şefii secţiilor ATI şi şefii UPU ca să discutăm această situaţie, pe care probabil că o să începem să o vedem cândva în cursul săptămânii viitoare, având în vedere cifra asta de cazuri”, a spus Arafat.

Ce se ia în calcul când se decide carantinarea

Pe de altă parte, secretarul de stat a arătat că incidenţa nu este singurul factor luat în calcul atunci când se iau decizii, precum cea a carantinării. „DSP, bineînţeles, urmăreşte împreună cu prefectura şi situaţia la Bucureşti, pentru că incidenţa nu este singurul factor care este luat în decizii. De exemplu, măsura carantinării. Există o listă de factori care este emisă de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi ei verifică aceşti factori în fiecare zi în baza incidenţei care există la acest moment în Bucureşti”, a precizat Arafat.

Sursa foto INQUAM / George Calin