Acest lucru nu va contribui la tensiunile sociale din Regatul Unit. Guvernul conservator britanic apelează la armată pentru a înlocui personalul aflat în grevă. Aproximativ 1.200 de militari vor fi de gardă în următoarele zile, precum și 1.000 de funcționari publici. Cu toate acestea, această măsură se referă doar la înlocuirea șoferilor de ambulanță și a personalului poliției de frontieră, în timp ce grevele și apelurile la grevă continuă să se înmulțească în mai multe sectoare, în special în domeniul transporturilor și al sănătății.

Săptămâna aceasta a fost marcată de numeroase greve. Se așteaptă ca situația să continue cel puțin până la sfârșitul anului. Angajații de la ambulanță intenționează să oprească lucrul timp de două zile, pe 21 și 28 decembrie, pentru a cere majorări salariale. De asemenea, poliția de frontieră va face grevă timp de câteva zile de acum până la sfârșitul anului.

Armata va interveni pentru a umple golurile

Într-o mișcare nemaiîntâlnită de un secol, asistentele medicale au întrerupt lucrul joia trecută pentru a cere creșteri salariale și condiții de muncă mai bune. O nouă grevă a fost anunțată pentru marți, 20 decembrie. Sunt vizate multe alte sectoare, de la transporturi la logistică și livrare de corespondență, inclusiv industria petrolieră, educația, securitatea, poliția de frontieră și chiar ONG-uri. Amploarea acestor acțiuni sindicale este de o amploare nemaiîntâlnită de zeci de ani în Marea Britanie.

Astfel, armata va interveni pentru a umple golurile și pentru a asigura continuitatea serviciilor. Acest lucru nu pare să-i mulțumească pe liderii militari. Șeful Statului Major al Apărării, amiralul Sir Tony Radakin, a reacționat în The Telegraph: „Nu suntem o capacitate de rezervă. Suntem ocupați și facem multe lucruri în numele națiunii – trebuie să ne concentrăm asupra rolului nostru principal”.

Sindicatele provoacă suferință

Pe lângă apelul la armată, răspunsul premierului Rishi Sunak în fața greviștilor a fost ferm, chiar dur. În săptămânalul britanic The Sun on Sunday, el declara: „Sindicatele provoacă suferință pentru milioane de oameni, în special grevele din transporturi, care au fost programate în mod crud pentru a lovi chiar de Crăciun”. Premierul – un fost finanțist devenit parlamentar și apoi ministru de finanțe, care s-a mutat în Downing Street 10 pe 25 octombrie în urma fiascoului doamnei Truss – a susținut că „lucrătorilor feroviari și agenților de frontieră li s-au oferit acorduri care sunt corecte și accesibile pentru buget”, și „un număr tot mai mare de membri ai sindicatelor doresc o înțelegere”.

Cu toate acestea, gospodăriile și întreprinderile britanice se confruntă cu un boom al prețurilor, care se mențin la un nivel nemaiîntâlnit de patru decenii și care provoacă o criză gravă a costului vieții. În ciuda unei ușoare scăderi după o lună octombrie record, inflația a fost în continuare de 10,7% în noiembrie. Astfel, a devenit „inamicul numărul unu”, potrivit ministrului de finanțe Jeremy Hunt.

„Inflația ridicată lovește economiile din întreaga Europă și știu că familiile și întreprinderile se luptă și aici, în Marea Britanie, cu inflația”, a spus el într-o declarație în această săptămână, promițând să „reducă inflația”.
Executivul spune că dorește să plafoneze facturile la energie în această iarnă și că are un plan pentru a înjumătăți inflația anul viitor, dar nu dispune de mijloacele financiare pentru a amortiza șocul inflaționist, în timp ce lipsa de disciplină fiscală a guvernului anterior crește riscul unor atacuri asupra datoriilor, a arătat La tribune.fr.