Au căzut de acord! Vestea venită chiar acum de la Moscova. Se grăbesc să-l pună în aplicare

Moscova și Teheranul au finalizat un acord prin care Iranul va începe să fabrice drone pe teritoriul rusesc, cu scopul de a fi folosite în războiul din Ucraina. Acordul a fost semnat în cadrul unei întâlniri care a avut loc la începutul acestei luni, iar trei oficiali apropiați acestei chestiuni spun acum că Moscova și Teheranul se mișcă destul de repede pentru a începe producția acestora în câteva luni.

„Se trece rapid de la luarea deciziilor la implementare. Se mişcă rapid şi cu mult avânt”, a declarat unul dintre oficialii respectivi pentru The Washington Post.

Dacă acordul chiar va prinde contur, atunci alianța ruso-ucraineană s-ar consolida, asta după ce Teheranul a oferit oricum un sprijin important pentru această campanie a Rusiei.

Achiziționarea unei linii proprii de asamblare a dronelor va permite Federației Ruse să își majoreze considerabil stocul de arme relativ ieftine, dar distructive. În ultimele săptămâni, țara condusă de Vladimir Putin a folosit drone în Ucraina, fiind vorba despre cele kamikaze ucrainene. Acestea au reușit să schimbe caracterul conflictului.

Peste 400 de drone iraniene au fost folosite în Ucraina

Federația Rusă a fost nevoită să se retragă din zonele ucrainene pe care le capturase la începutul războiului, dar a trecut la o altă strategie care prevede atacuri aeriene asupra orașelor din Ucraina. Au fost folosite atât rachete de croazieră, cât și drone kamikaze cu scopul de a întrerupe electricitatea și apa curentă.

Împotriva Ucrainei au fost folosite peste 400 de drone iraniene, începând cu luna august, au declarat oficiali ai serviciilor de informații. Aceiași oficiali au mai spus că multe dintre aceste avioane au fost fără pilot și că ele au lovit obiecte de infrastructură civilă.

Acest acord ar fi unul extrem de important pentru Moscova, satisfăcând nevoia de muniții ghidate cu precizie, având în vedere că stocurile sunt pe ducă. Anterior, fabricile rusești au făcut anumite modificări la unele dintre dronele iraniene. Atunci au schimbat denumirea și schema de culori pentru ca ele să semene mult mai mult cu munițiile rusești.

Și Iranul va beneficia mult de pe urma acestui acord, având în vedere că acesta vine la pachet cu beneficii economice și politice considerabile. Oficialii spun că Iranul ar putea cere la schimb ajutor nuclear suplimentar.

Aceiași oficiali au declarat pentru sursa anterior citată că Teheranul a încercat să se arate neutru față de războiul din Ucraina, dar după apariția acestor drone Europa a amenințat cu noi acțiuni. Totuși, Iranul speră că poate evita aceste sancțiuni dacă dronele vor fi asamblate fizic pe teritoriul rusesc.

Își permite Rusia să achiziționeze și să fabrice aceste drone?

Un aspect important al acestui acord sunt banii. Experții în armament se întreabă dacă Rusia își poate permite achiziționarea și fabricarea acestor drone, în contextul în care sancțiunile economice impuse celor două țări au restricționat destul de mult vânzarea de tehnologie sensibilă către ambele țări.

Institutul pentru Știință și Securitate Internațională, o organizație non-profit la Washington, a efectuat o analiză independentă care arată că dronele iraniene recuperate de pe câmpul de luptă din Ucraina scot la iveală că Iranul are o mare dependență pentru țările străine cu privire la componentele cheie.

De asemenea, un raport din octombrie a examinat trei tipuri de drone iraniene, fiind vorba de Mohajer-6, Shahed-131 şi Shahed-136, în urma căruia s-a descoperit existența unor piese electronice și a unui motor construite de firme americane, germane și chineze.