România va avea noul certificat electronic COVID implementat până la finalul acestui an! Este promisiunea făcută de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

Noul certificat verde, adoptat în România până la finalul anului!

Aflat miercuri în Parlament, liderul social-democrat le-a spus jurnaliştilor că adoptarea proiectului de lege se va face până la finalul lunii decembrie.

“Este convenit să avem certificatul COVID până la finalul anului”, a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a mai explicat că există timpul necesar pentru adoptarea legii privind noul document ce va înlocui certificatul verde în România.

Tot miercuri, în legătură cu certificatul electronic COVID, Florin Cîţu, preşedintele PNL, a transmis că partidul său susţine orice proiect de lege privind introducerea obligativităţii acestui document la locul de muncă, în vederea creşterii ratei de vaccinare în România.

Mai mult, liberalii îşi doresc ca proiectul de lege să fie dezbătut şi votat în Parlament, acolo unde coaliţia de guvernare deţine o majoritate de 70% în acest moment, spune Cîţu, potrivit Agerpres.

Ar trebui să-şi asume Guvernului Ciucă răspunderea pentru certificatul electronic COVID?

Preşedintele PNL a comentat şi posibilitatea asumării răspunderii Guvernului pe proiectul de lege. Florin Cîţu a subliniat că aceasta este “decizia premierului” Nicolae Ciucă, însă acest lucru se practică, de obicei, atunci când există o minoritate sau o majoritate fragilă în Parlament.

“Cea cu asumarea răspunderii este decizia premierului şi aici nu pot să comentez, dar acest lucru se face atunci când eşti în minoritate în Parlament sau ai o majoritate fragilă şi atunci, bineînţeles, îţi asumi în Parlamentul României.

Cum făcea Guvernul Boc, care şi-a asumat foarte multe proiecte de lege în Parlamentul României, cum ne-am asumat, Guvernul Orban, un buget în Parlamentul României, când aveam 20%.

Aşa şi eu aş fi putut să-mi asum proiectul de lege pe care l-am trimis în Parlamentul României, să fac asumarea răspunderii şi veneam cu el şi era gata şi nu mai discutam astăzi”, a declarat, miercuri, Florin Cîţu.

Alexandru Rafila: Dacă nu trece certificatul verde, avem cu toții o problemă

Cu o zi înainte, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, transmitea că acest certificat electronic COVID trebuie să treacă obligatoriu de Parlamentul României, pentru că altfel “avem cu toții o problemă”.

“Certificatul verde trebuie să treacă, pentru că trebuie să avem la dispoziție un instrument, dacă, cumva, apare un val pandemic. Dacă nu apare un val pandemic, atunci avem doar un cadru legal. (…) Dacă nu trece certificatul verde, avem cu toții o problemă”, a spus, marţi, Alexandru Rafila, aflat în Comisiile reunite de Buget-Finanțe pentru avizarea bugetului Ministerului Sănătăţii pe anul viitor.

“Partidul Social Democrat și-a făcut datoria, a venit cu acest proiect. Suntem dispuși să îl susținem din toate punctele de vedere. Asta e situația”, a adăugat Rafila, explicând faptul că votarea acestei măsuri “este responsabilitatea acestei coaliții”.