Acord important la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte Ucraina.

Acord la nivelul UE! O nouă finanţare consistentă pentru furnizarea de arme către Ucraina

Luni, 18 iulie, miniştrii de Externe ai ţărilor membre UE au căzut de acord asupra acordării unei finanţări suplimentare ce vizează Ucraina. Este vorba despre 500 milioane de euro pentru furnizarea de arme Kievului.

În total, sprijinul de securitate acordat Ucrainei de către Uniunea Europeană se ridică astfel, la 2,5 miliarde de euro, notează agenţia Reuters.

„Astăzi, în cadrul reuniunii miniştrilor de externe ai UE, s-a ajuns la un acord politic privind cea de-a cincea tranşă de asistenţă militară pentru Ucraina”, a transmis Ann Linde, ministrul suedez de Externe.

Bugetul UE nu poate fi folosit pentru finanţarea de operaţiuni militare. Care a fost soluţia găsită?

Aceşti bani sunt meniţi pentru cumpărarea în comun de către ţările UE de echipamente militare şi provizii pentru armata Ucrainei. Vorbim inclusiv despre armament letal, despre care Bruxelles-ul a transmis că ar trebui folosit în scopuri defensive.

Reamintim că regulile Uniunii Europene împiedică în mod normal blocul comunitar să folosească bugetul său pe şapte ani pentru a finanţa operaţiuni militare. Totuşi, Mecanismul european pentru pace este extrabugetar şi poate fi folosit pentru a oferi ajutor militar. Acest mecanism are o limită de 5 miliarde de euro.

Prima tranşă de ajutor acordat Kievului a fost aprobată imediat după debutul invaziei. Oficialii UE au descris acel moment drept unul decisiv pentru UE, blocul comunitar mult timp reticent faţă de implicarea militară dincolo de graniţele sale.

Josep Borrell: Vladimir Putin crede că democraţiile sunt slabe

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a transmis că războiul din Ucraina va continua, însă Uniunea Europeană nu va renunţa la sprijinul acordat Ucrainei.

Ambasadorii UE ar trebui să aprobe în curând o nouă interdicţie de import a UE asupra aurului rusesc în cursul acestei săptămâni, a adăugat Borrell.

Sunt sigur că Putin se bazează pe oboseala democratică… El crede că democraţiile sunt slabe. Uite, nu. Societăţile europene nu îşi pot permite oboseala”, a declarat Josep Borrell într-o conferinţă de presă.

O poziţie în acest sens a venit şi din partea lui Gabrielius Landsbergis, ministrul de Externe al Lituaniei.

Acesta a cerut Europei să rămână pe poziţii, declarând că, chiar dacă guvernele şi parlamentele se îndreaptă spre vacanţa de vară, „trupele ruseşti nu au niciun plan de a-şi lua zile libere pentru a ataca în continuare Ucraina”.