Conducerea mașinii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, polei sau gheață fără ca autoturismul să fie dotat cu anvelope de iarnă constituie contravenție, iar șoferii contravenienți riscă să rămână fără certificat de înmatriculare și să plărtească amenzi cuprinse între 810 și 1.800 de lei. Conform Legii, șoferii sunt obligați să utilizeze anvelope de iarnă indiferent de momentul în care zăpada sau poleiul își fac simțită prezența. Prin urmare, chiar dacă am trecut de jumătatea lunii aprilie, în zonele în care astfaltul este alunecos sunteți obligați să circulați doar mașini echipate cu cauciucuri de iarnă.

Potrivit meteorologilor, în data de 19 aprilie, în intervalul orar 9:00 – 18:00, intră în vigoare atenţionarea Cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi a Munţilor Banatului. Judeţele afectate vor fi: Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea şi Argeş. Astfel, în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi a Munţilor Banatului va ninge abundent, iar vântul va sufla tare, cu peste 80 – 100 kilometri/oră, viscolind puternic zăpada şi reducând vizibilitatea sub 50 de metri. 

De asemenea, miercuri, între orele 4:00 – 18:00, va fi în vigoare atenţionarea Cod galben de precipitaţii abundente, ninsori şi strat de zăpadă la munte şi intensificări ale vântului în zone din 25 de judeţe. Astfel, precipitaţiile vor cuprinde jumătatea de sud-vest a teritoriului şi cea mai mare parte a zonei de munte. În Banat, Oltenia, vestul şi nord-vestul Munteniei va ploua, iar în zona montană vor fi mai ales ninsori. Cantităţile de apă vor depăşi 20 – 25 litri/metrul pătrat şi, izolat, 40 de litri/metrul pătrat. Vântul se va intensifica în cea mai mare parte a ţării şi local, îndeosebi în regiunile sudice şi centrale, viteza la rafală va depăşi 50 – 55 kilometri/oră. 

La munte, cu precădere la altitudini de peste 1.400 de metri, se va depune strat nou de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu rafale de peste 60 – 70 km/h, viscolind ninsoarea.

Citește și:

Șoferii români au intrat din nou în febra schimbului de anvelope

Cum învață clienții Mercedes-Benz și Bridgestone să „valseze” pe gheață FOTO