Iarna revine în forță la peste 2.000 de metri altitudine

În inima Munţilor Făgăraş, liniştea primăverii a fost sfâșiată de un episod de iarnă veritabilă: în noaptea de 12 mai, termometrele de la Bâlea Lac au coborât până la –6,3 °C, cea mai scăzută valoare înregistrată în ultimele patru decenii și jumătate pentru această dată.

Stratul de zăpadă s-a aşternut din nou peste crestele de peste 2.000 de metri, măsurând cu ruletă aproximativ şase centimetri îngheţaţi, reamintind că muntele nu ţine cont de calendar.

iarna prognoza meteo
SURSA FOTO: Dreamstime

Record negativ doborât după 46 de ani

Meteorologii regionali au analizat datele și au confirmat că minima de –6,3 °C depășește cu 0,8 grade în răcire recordul anterior, stabilit în 1979 (–5,5 °C).

Nici temperatura maximă a zilei de 12 mai nu a scăpat de anomalie: termometrul a urcat doar până la –1,8 °C, cea mai joasă valoare pentru acest prag de primăvară înregistrată după anul 2001, când s-a atins –1,4 °C.

Deszăpezirea Transfăgărășanului, pusă pe pauză

În aceste condiții, utilajele de deszăpezire de pe drumul Transfăgărășan (DN 7C) au fost nevoite să oprească lucrările, sufocate de ninsorile neașteptate.

Constructorii își propuneau să redeschidă circulația cu o lună înainte de termenul obișnuit (1 iulie), însă stratul proaspăt de zăpadă și viscolul local au dat peste cap planurile.

Echipele de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov au anunțat că vor relua operațiunea imediat ce condițiile meteo vor permite, cu speranța ca, până la finalul lunii mai, să elibereze tronsonul dintre Piscu Negru și Bâlea Cascadă de sub mantaua albă.

Bâlea Lac – lecția muntelui despre imprevizibilitate

Vizitatorii care și-au planificat deja o escapadă de primăvară în creierii munţilor primesc astfel un semnal clar: Bâlea Lac rămâne un tărâm imprevizibil, unde iarna poate reveni dintr-o dată.

Chiar şi în zilele în care calendarul ar trebui să bată monedă pe verde crud şi ciripit de pasăre, aici, termometrele şi-au păstrat farmecul dur al altitudinii, amintind iubitorilor de natură că respectul faţă de capriciile muntelui este, înainte de toate, o chestiune de bun simţ și precauție.

Prognoza meteo, 13 mai

Ziua de 13 mai vine cu o atmosferă mai degrabă tomnatică decât primăvăratică în aproape toate regiunile țării. Chiar dacă ne apropiem de mijlocul lunii mai, termometrele refuză să arate valori de sezon, iar meteorologii anunță o persistență a aerului rece și instabilitate atmosferică.

Valorile termice din cursul zilei se vor situa în continuare sub media obișnuită, cu maxime care nu vor depăși 20 de grade Celsius. Diminețile vor fi reci, iar în zonele joase ale Carpaților Orientali există riscul apariției brumei. Norii vor domina cerul în multe regiuni, iar după-amiaza sunt prognozate ploi slabe, însoțite pe alocuri de descărcări electrice și chiar grindină.

La altitudini de peste 1500 de metri, iarna pare să-și prelungească șederea. Acolo, precipitațiile se vor transforma în lapoviță și ninsoare, oferind un peisaj hibernal, în contrast puternic cu așteptările calendaristice. Vântul va sufla în general slab până la moderat, fără rafale importante.