Polițiștii stau la pândă în județul Ilfov, pe DN1. Astfel, șoferii trebuie să fie atenți și să respecte limita de viteză. În caz contrar, aceștia sunt sancționați cu amendă contravențională și cu puncte de penalizare.

Care sunt limitele de viteză pe străzile României?

Dintre statele membre ale Uniunii Europene, România este top la capitolul accidente mortale, arată un raport publicat de Comisia Europeană în toamna anului trecut. Foarte multe dintre acestea se produc din cauza vitezei mari sau neadaptată condițiilor de drum.

În România, viteza cu care trebuie să conducem este stabilită în funcție de tipul drumului.

În localități, viteza maximă admisă este de 50 km/h, însă pe anumite sectoare de drum din interiorul localităților, administratorul drumului poate stabili pentru autovehiculele din categoria A și B limite de viteză superioare, de până în 80 km/h. Limitele de viteză mai mari de 50 km/h se stabilesc însă numai cu avizul Poliției Rutiere. În anumite cazuri, pot fi stabilite și limite de viteză inferioare, ținând cont de împrejurări și de intensitatea circulației.

Potrivit legii, vitezele maxime admise în afara localităţilor pentru autovehiculele din categoriile A şi B sunt de 130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumurile expres, 100 km/h pe drumurile naţionale europene (E) şi 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri.

Se dau amenzi usturătoare pentru cei care depășesc limitele de viteză

Șoferii care nu respectă limitele de viteză pot încasa amenzi și puncte de penalizare.

Potrivit Codului Rutier, șoferii care depășesc limitele de viteză admise pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 290 și 2.900 de lei. La momentul actual, punctul de amendă se raportează încă la salariul minim din anul 2017, atunci când acesta era de 1.450 de lei. Astfel, toate amenzile sunt calculate în funcție de această valoare de 145 de lei a punctului de amendă.

În cazul depășirii limitei de viteză cu 10 – 20 km/h, sancțiunea este de două sau trei puncte amendă (290 sau 435 de lei), la care se adaugă două puncte de penalizare. Pentru 21 – 30 km/h peste viteza maximă admisă, sancțiunea este de patru sau cinci puncte amendă (580 sau 725 de lei), la care se adaugă trei puncte de penalizare.

Când îți poate fi suspendat permisul de conducere

Pentru șoferii care depășesc limita admisă cu 31 – 40 km/h, sancțiunea este de la șase la opt puncte amendă (de la 870 la 1.160 de lei), la care se adaugă patru puncte de penalizare. Dacă limita de viteză este depășită cu 41 – 50 km/h, sancțiunea este de la 9 la 20 de puncte amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei), la care se mai adaugă și șase puncte de penalizare.

În cele din urmă, dacă limita de viteză este depășită cu mai bine de 50 km/h, sancțiunea este cuprinsă tot între 9 și 20 de puncte, ceea ce înseamnă o amendă maximă în valoare de 2.900 de lei. În această situație însă, permisul de conducere va fi suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.