Potrivit prevederilor din noul cod rutier, perioada de suspendare a permisului a crescut de la 90 zile, cât era inițial, la 180 de zile pentru anumite fapte grave. De asemenea, perioadele de suspendare a permisului nu se mai pot suprapune, ci se adună, fără a exista o limită maximă.

Cresc amenzile pentru aceste contravenții

Ordonanţa nr. 1/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice crește cuantumul amenzilor pentru următoarele contravenții:

– circulația nejustificată a unui autovehicul pe banda de urgență a autostrăzii presupune o creștere a amenzii de la un cuantum cuprins între 580 și 725 lei la 1.305-2.900 lei;

– depășirea neregulamentară va fi sancționată cu amendă cuprinsă între 870 și 1.160 lei. Înainte această amendă era cuprinsă între 580 și 725 lei. Acum, potrivit noului cod rutier, dacă în urma manevrei de depășire neregulamentară se produce un accident cu pagube materiale, amenda urcă până la cuantumul cuprins între 1.305 și 2.900 lei;

– nerespectarea acordării de prioritate, atât a pietonilor aflați pe trecerea de pietoni, cât și a vehiculelor îndreptățite, se sancționează cu o amendă între 870 și 1.160 lei. Dacă în urma nerespectării se produce un accident, cuantumul amenzii crește la o valoare cuprinsă între 1.305 și 2.900 lei.

Cuantumul amenzilor este calculat la valoarea actuală a punctului de amendă, adică 145 de lei.

Amenda pentru neplata rovinietei ar putea crește

Șoferii ar putea primi amenzi mai mari dacă nu plătesc taxa de drum, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor. Oficialii mai doresc ca rovinieta să fie plătită pentru distanțele parcurse și nu pentru perioade fixe.

Alin Șerbănescu, reprezentant al Ministerului Transporturilor, a anunțat la Antena 3 că amenzile pentru neplata rovinietei vor crește cu până la 275 de lei în cazul autoturismelor și se vor tripla în cazul unui camion. În cazul mașinilor de mare tonaj se va ajunge la o amendă de 12.000 de lei.

”Este o lovitură doar pentru șoferii care nu își plătesc contribuțiile și pentru șoferii indisciplinați. În ceea ce privește creșterea amenzilor avem o statistică și conform acesteia vedem că, începând din 2015, de când a fost implementat sistemul, cresc progresiv abaterile în ceea ce privește plata rovinietei”, explică Șerbănescu.

Specificăm faptul că acum amenda pentru un camion de mare tonaj ajunge până la maxim 4500 de lei, iar pentru un autoturism sancțiunea este de 250 de lei.