În conformitate cu prevederile Legii nr 245/2004 (r1) privind securitatea generală a produselor, transpunere a directivei europene 2001/95/CE, Philips România SRL a notificat Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor despre începerea unei campanii de retragere voluntară pentru produsul Monitor video pentru bebeluși Philips Avent (SCD620), țară de origine China.

Așa cum este specificat în Formularul de notificare transmis la ANPC, Philips retrage de pe piață și înlocuiește voluntar toate cele șapte modele de monitoare video digitale pentru copii din seria SCD620, produse în perioada ianuarie 2016 – martie 2018.

Produsele care ar putea fi afectate sunt: SCD620/79, SCD620/78, SCD620/93, SCD620/52, SCD620/26, SCD620/05, SCD620/01. Numărul produselor vândute în România este de 717.

Care este pericolul reprezentat de aceste produse

La secțiunea detalii despre pericol, reprezentanții societății Philips menționează că au descoperit faptul, că în cazuri foarte rare, bateria se poate supraîncălzi când este conectată la o sursă de curent electric. Acest fapt ar putea conduce la un potențial pericol de incendiu.

Retragerea voluntară de produs va începe pe data de 8 ianuarie 2020, prin contact direct prin adresa de e-mail a consumatorilor înregistrați în baza de date MyPhilips CRM și printr-o pagină dedicată.

Pentru o corectă informare a consumatorilor, ANPC a publicat informații despre această campanie, respectiv Formularul de notificare, atât pe pagina web a ANPC – Retrageri voluntare de produse, cât și pe pagina de Facebook.

Sfaturi pentru consumatorii care achiziționează articole de puericultură

  • să achiziționeze produsele numai din magazine autorizate și raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de o eventuală reclamație;
  • să examineze cu atenție produsele, înainte de a lua decizia de cumpărare;
  • să cumpere produse adecvate locului de instalare, tipului de mașină, după caz, dar și vârstei și greutății copilului;
  • să știe că eticheta/ambalajul produsului trebuie să conțină denumirea și/sau marca producătorului sau importatorului și adresa sediului social al acestuia;
  • să verifice existența instrucțiunilor de utilizare (asamblare, siguranță în funcționare, întreținere), a avertismentelor generale de siguranță și a avertismentelor specifice tipului de articol de puericultură respectiv;
  • să verifice dacă instrucțiunile de utilizare și avertismentele sunt traduse în limba română;
  • toate articolele de puericultură, puse în vânzare de către producători, trebuie să îndeplinească cerințele de siguranță în vigoare, astfel încât să fie produse sigure, în sensul Legii nr. 245/2004 (r1) privind securitatea generală a produselor. De aceea, este foarte important că instrucțiunile de asamblare și de folosire, precum și avertismentele de siguranță care însoțesc produsele să fie respectate întocmai;
  • criteriul de bază în alegerea unui articol de puericultură potrivit copilului trebuie să fie întotdeauna siguranță copilului.