Venirea anotimpului rece aduce nu doar bucuria zăpezii pentru locuitorii marilor orașe, ci și o sumă de responsabilități, de neîndeplinirea cărora pot fi aspru pedepsiți de către autoritățile locale.

Astfel, atât persoanele fizice, cât şi cel juridice (asociaţii de proprietari, societăţi comerciale, instituţii publice), au obligaţia ca, după oprirea intemperiilor, să îndepărteze zăpada şi gheaţa de pe trotuare, acoperiş, din faţa imobilelor în care locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea.

Pe perioada anotimpului rece, poliţiştii locali atrag atenţia asupra faptului că cetăţenii și persoanele juridice (asociaţii de proprietari, societăţi comerciale, instituţii publice) au obligația ca, după oprirea intemperiilor, să efectueze operațiunile descrie mai sus, respectiv să îndepărteze zăpada şi gheaţa (ţurţuri) de pe trotuare, acoperiş, din faţa imobilelor în care locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea.

Sancțiunile pentru nerespectarea acestor obligații sunt stabilite de Consilul Local al fiecărui oraș și pot varia. De pildă, la Galați ele pot varia între 500 și 1500 de lei, așa cum au declarat reprezentanții poliției locale.

”Conform prevederilor HCL 260/2018, persoanele care nu curăţă zăpada şi gheaţa din preajma locuinţelor, dintre blocuri sau din faţa spaţiilor comerciale pe care le administrează riscă sancţiuni cuprinse între 500 şi 1.500 de lei”, a declarat Aurelia Matei, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi, citată de adevarul.ro.

De asemenea, în preajma sărbătorilor de iarnă, pe linie de comerţ, în atenţia poliţiştilor locali se vor afla comercianţii de articole pirotehnice, dar şi agenţii economici sau persoanele fizice care scot la vânzare brazi.