Înţelegerea prevede că statul va prelua indirect un pachet de 45% din Bankia, prin preluarea controlului companiei-mamă BFA, în urma convertirii în acţiuni a unui împrumut de 4,5 miliarde euro, care i-a fost acordat anterior grupului financiar , a spus banca centrală.
Ministrul economiei a dat asigurări că va face tot ce-i stă în putinţă să cureţe portofoliul Bankia, care are o expunere de 30 miliarde euro pe împrumuturi neperformante către dezvoltatorii imobiliari şi pe un portofoliu de terenuri şi clădiri luate de la clienţi.
Guvernul se aşteaptă pentru a împrumuta sau pentru a da Bankia până la 10 miliarde euro printr-un ajutor suplimentar, cu toate că analiştii bancari spun că va fi nevoie de mai mult.
Incertitudinea privind costul final al reformării sistemului bancar al ţării a lovit ieri moneda europeană, bondurile spaniole şi pieţele globale de acţiuni.
Dacă un pachet uriaş de salvare pune sub semnul întrebării solvabilitatea fiscală a Spaniei, iar ţara are nevoie de ajutorul internaţional, supravieţuirea zonei euro ar putea fi pe muchie de cuţit.
De când a început criza sistemului bancar, Spania a salvat şapte bănci mici de economii, dar împrumutul de salvare acordat Bankia este de departe cel mai mare şi vine după ce guvernul a dezvăluit în ultima săptămână o serie de planuri de reformă a sistemului bancar.
Planurile includ scoaterea din bilanţ a activelor toxice ale câtorva bănci şi cerinţa ca aceste bănci să constituie provizioane de 35 miliarde euro pentru împrumuturile acordate muribundului sector al construcţiilor, suplimentar la cele 54 miliarde euro pe care băncile le-au provizionat deja.
Acţiunile Bankia au picat miercuri cu 7% în anticiparea intervenţiei statului spaniel. Un pachet de 45% din Bankia valora ape bursă 1,9 miliarde euro, la preţul de închidere de miercuri, de 2,13 euro/acţiune.
Băncile din Spania au o expunere totală de 300 miliarde euro pe sectorul construcţiilor, incluzând proprietăţile stabilite ca garanţii, ceea ce este echivalent cu 30% din produsul intern brut. Peste jumătate din această expunere este problematică.