„În urma întrebărilor primite din partea asiguraților, CNAS reamintește că valabilitatea cardurilor naționale de sănătate a fost prelungită de la 5 la 7 ani. Acest lucru înseamnă că asigurații pot folosi la toți furnizorii de servicii medicale aflați în relații contractuale cu o casă de asigurări de sănătate cardurile de sănătate încă doi ani după data înscrisă pe suprafața documentului, iar furnizorilor respectivi le vor fi decontate serviciile astfel prestate către asigurați.”, se arată în comunicatul CNAS.

Valabilitatea cardurilor expirate s-a prelungit sau se va prelungi, după caz, automat în sistem pentru fiecare asigurat. Această atenționare a celor de la CNAS a fost trimisă deoarece cei care s-au prezentat la ghișeele instituției, au cerut eliberarea unui nou card, după ce cel deținut a expirat.

,,De exemplu, toate cardurile care au înscrisă data de expirare 31.01.2019 vor fi valabile până la 31.01.2021. Aceasta înseamnă că deținătorul de card nu are nevoie de adeverință sau de alte modalități de a dovedi calitatea de asigurat al sistemului asigurărilor sociale de sănătate.”, se arată în comunicatul dat de instituție.

Persoanele care au aruncat, pierdut sau deteriorat cardul vechi, trebuie să solicite o adeverinţă valabilă 60 de zile, timp în care li se va emite un nou card.