Unitatea de contraterorism din Marea Britanie tratează explozie ca pe un „incident terorist”, informează BBC. 

Douăzeci și doi de oameni sunt tratați în spital, majoritatea cu arsuri.

Poliția a declanșat o vânătoare masivă pentru persoana care a plasat dispozitivul, cu sute de detectivi și Serviciul de Securitate MI5.

Corespondentul de securitate BBC, Frank Gardner, a declarat că incidentul ar fi putut fi „mult mai rău”, deoarece indicațiile arată că dispozitivul a explodat doar parțial. 

 

Sursă foto: BBC

 

„La stația de metrou Parsons Green a avut loc o explozie pe un tren de metrou. Aceasta a fost o detonare a unui dispozitiv exploziv improvizat. Scena rămâne în prezent înlănțuită și ancheta continuă (…) Londonezii se pot aștepta să vadă o prezență sporită a poliției, în special în cadrul sistemului de transport de-a lungul zilei”, a declarat Mark Rowley, Comisarul Adjunct al Poliției Metropolitane.

El a cerut publicului să rămână „vigilent” și a spus că nu ar trebui „să fie alarmat”.

„Gândurile noastre se îndreaptă către poporul britanic şi ceea ce ne întăreşte este faptul că trebuie să intensificăm şi să îmbunătăţim lupta împotriva terorismului islamist la nivel internaţional”, a declarat Angela Merkel în cadrul unei întrevederi la Berlin cu premierul francez Edouard Philippe. 

„Atacuri au avut loc recent la Barcelona, dar şi în Franţa şi Germania. Şi astăzi, poate că Londra este de asemenea vizată. Prin urmare, suntem alături de Marea Britanie, de guvernul său, dar mai presus de toate suntem alături de toţi britanicii”, a spus cancelarul german. 

La rândul său, premierul francez a afirmat că gândurile sale se îndreaptă către persoanele rănite în atentatul produs vineri dimineaţă la Londra şi de asemenea către militarii vizaţi de un atac (cu cuţitul) la metroul din Paris. 

„Aceste două evenimente arată că suntem cu toţii supuşi unui nivel foarte ridicat de ameninţare, în Franţa, Marea Britanie şi Germania, la care trebuie să oferim răspunsuri (…) pentru a garanta cele mai bune condiţii de securitate”, a mai spus Edouard Philippe. 

Acesta este al cincilea incident terorist din 2017 în care a avut loc un atac. Este singurul din acest an în care nimeni nu a murit.