Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a publicat recent un raport cu privire la incidentele de securitate cibernetică ce au implicat sau afectat sisteme informatice și de comunicaţii electronice de pe teritoriul naţional al României. Potrivit acestuia, peste 12,5% din plaja de IP-uri alocată României este infectată cu diverse variante de malware,  majoritatea alertelor de tip botnet vizând utilizatori de tip rezidențial (home user).
Majoritatea incidentelor analizate de CERT-RO se referă la entități din România, victime ale unor atacatori care, de regulă prin exploatarea unor vulnerabilităţi tehnice, au vizat infectarea unor sisteme informatice cu diverse tipuri de aplicaţii malware, în scopul constituirii unor reţele de tip botnet (zombie).
De asemenea amenințările de tip APT (Advanced Persistent Threat), specifice campaniilor de spionaj cibernetic, au devenit o realitate și în România. Aproximativ 90% din alertele primite de CERT-RO vizează computere din România, infectate cu diverse variante de malware, ce fac parte din rețele de tip botnet.
În raport se mai menţionează că 5.678 domenii ”.ro” au fost compromise, reprezentând mai puțin de 1% din totalul domeniilor existente. Dintre acestea peste 51% au suferit atacuri de tip defacement, iar 43% au fost infectate cu diverse variante de malware.
Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO este o structură independentă de expertiză şi cercetare-dezvoltare în domeniul protecţiei infrastructurilor cibernetice, care dispune de capacitatea necesară pentru prevenirea, analiza, identificarea şi reacţia la incidentele de securitate cibernetică ale sistemelor informatice ce asigură funcţionalităţi de utilitate publică ori asigură servicii ale societăţii informaţionale.