Aplicanţii pentru "Diversity Visa" sunt iniţial aleşi la întâmplare de computer prin tragere la sorţi. Vizele sunt distribuite pe şase regiuni geografice, cu un număr mai mare de vize acordat regiunilor ce au o rată de imigrare scăzută. De asemenea ţările care au trimis mai mult de 50.000 de imigranţi către SUA în ultimii cinci ani nu beneficiază de acest program.
“Cererea crescută pentru acest program a atras atenţia infractorilor, care au creat numeroase site-uri fictive cu o identitate vizuală similară cu cea a loteriei vizelor. Ideea ce stă la baza acestei strategii este una simplă: se creează un site identic cu cel original, se optimizează pentru a obţine rezultate relevante în motoarele de căutare atunci când se caută după cuvinte ca „loterie”, „viză”, „green card”.
Toate aceste demersuri fac ca site-ul să pară real, permiţând infractorilor accesul la datele personale al celor care se înscriu. În câteva săptămâni, utilizatorul se poate aştepta să primească un set de mesaje spam în care i se solicită plătirea unei ”taxe de procesare”, în urma câştigării loteriei. Din moment ce mesajul conţine toate datele de contact ale utilizatorului , de cele mai multe ori acesta cade în plasa infractorilor” declară Cătălin Coşoi, Head of Online Threats la BitDefender. 
Pentru ca pe viitor să evitaţi astfel de înşelătorii, BitDefender pune la dispoziţia utilizatorului câteva informaţii referitoare la adevăratul program al Loteriei Vizelor:
•    În primul rând, trebuie să ştiţi că nu există  taxe pentru a participa la această loterie. În al doilea rând, solicitarea unui transfer de bani prin servicii non-bancare ar trebui să fie o alertă pentru că astfel de tranzacţii nu pot fi urmărite în continuare (spre deosebire de transferul bancar)
•    Adresa de e-mail şi domeniul site-ului sunt fictive şi nu aparţin Guvernului, dat fiind faptul că adevărata adresă a programului e www.dvlottery.state.gov – găzduită pe un domeniu .gov, care nu poate fi cumpărat de un terţ. Mai mult chiar, acest site poate fi accesat doar în perioada de aplicare (anunţată chiar pe site) şi toate înscrieriele sunt acceptate într-un anumit timp stabilit, care este, de asemenea, indicat pe site-ul oficial.
Unele pagini false pot avea chiar şi certificat SSL, dar acest lucru garantează doar că aţi ajuns pe pagina al cărui URL doriţi să îl vizitaţi. Aşadar, prezenţa unui astfel de certificat este necesară, dar nu suficientă, pentru că este posibil să fie vorba despre o înşelătorie. Dacă pagina nu este găzduită pe un domeniu.gov, atunci nu pierdeţi timpul, banii şi speranţa pe un astfel de site.