"Atacul recent este de un nivel fără precedent şi va cere o investigaţie internaţională complexă pentru a-i identifica pe cei vinovaţi", a indicat într-un comunicat Europol, al cărui Centru european de cibercriminalitate (EC3) "colaborează cu unităţile de combatere a criminalităţii informatice din ţările afectate şi cu partenerii industriali majori pentru a atenua ameninţarea şi a acorda asistenţă victimelor". 

Un val de atacuri cibernetice simultane a afectat 100 de ţări sâmbătă, lovind în zeci de întreprinderi şi organizaţii din întreaga lume, inclusiv spitalele britanice şi producătorul francez Renault. 

Acest atac cibernetic a fost descris ca fiind "internaţional" de premierul britanic Theresa May. 

Autorităţile americane şi britanice au recomandat persoanelor fizice, companiilor şi organizaţiilor afectate să nu plătească hackerilor care cer plată pentru a debloca computerele infectate. 

Atacul este de "nivel global" şi afectează organizaţii în Australia, în Belgia, Franţa, Germania, Italia şi Mexic, au indicat analişti de la compania de securitate informatică Forcepoint Security Labs. 

Unitatea operaţională comună de acţiune împotriva criminalităţii informatice (JCAT) a Europol, un grup internaţional de anchetatori specializaţi în securitate cibernetică "a fost special conceput pentru a ajuta la astfel de investigaţii şi va juca un rol important în sprijinul anchetei", precizează Europol. 

SURSA: Agerpres