O nouă agresiune la adresa jurnaliştilor din Rusia a avut loc luni, 15 martie. Mai exact, este vorba despre sediul Novaia Gazeta din Moscova.

Atac cu o substanţă chimică necunoscută la sediul Novaia Gazeta

Publicaţia independentă, care este specializată în anchete jurnalistice, a mai fost vizată şi în trecut de numeroase atacuri. Reprezentanţii Novaia Gazeta au anunţat luni că o substanţă chimică necunoscută a fost deversată la intrarea în sediul redacţiei din Moscova, potrivit France Presse.

“Imobilul în care se află redacţia noastră a fost supus unui atac chimic în această dimineaţă. Nu putem circula între etaje sau ieşi în stradă”, spune redactorul şef al ziarului, Dmitri Muratov.

“Am evacuat persoanele cu alergii, activitatea continuă”, a adăugat acesta.

Substanţa în cauză este în prezent analizată de forţele de ordine, în special de Serviciul Federal de Securitate (FSB), a mai precizat Muratov.

Atacul ar putea avea legătură cu o plângere depusă tot astăzi la Parchetul General

Totul vine în contextul în care trei organizaţii neguvernamentale au depus luni o plângere la Comisia de anchetă de pe lângă Parchetul General din Rusia împotriva unor presupuşi mercenari ai grupului “Wagner” pentru uciderea unui sirian în 2017.

Acuzaţiile s-au bazat pe dezvăluirile făcute în 2019 de Novaia Gazeta, care a publicat o anchetă cu privire la acest asasinat comis cu bestialitate, materialul fiind însoţit de imagini video, subliniază Dmitri Muratov.

În imagini, patru bărbaţi care se exprimau în limba rusă îşi lovesc victima cu un ciocan, apoi o dezmembrează, îi stropesc trupul cu benzină şi îl incendiază, agăţându-i capul pe un stâlp.

În una dintre imagini se poate desluşi chipul unuia dintre ucigaşi. Jurnaliştii de la Novaia Gazeta i-au găsit pagina acestuia din reţeaua socială “VKontakte” prin intermediul serviciului FindClone, care permite indentificarea unor utilizatori asemănători cu ajutorul fotografiei. În ancheta publicată, acesta apare cu numele Stanislav D., iar redacţia dispune de o copie a paşaportului său, relatează publicaţia independentă Meduza.

Novaia Gazeta a publicat luni, între altele, o anchetă cu privire la execuţiile arbitrare comise în Cecenia, o problemă pe care o abordează frecvent.

De-a lungul timpului, jurnaliştii Novaia Gazeta au mai fost intimidaţi şi chiar asasinaţi

Creată în 1993, Novaia Gazeta a fost cu regularitate ţinta unor intimidări, atacuri şi asasinate. Mai mulţi jurnalişti ai săi au fost asasinaţi de-a lungul anilor. Cea mai celebră, Anna Politkovskaia, specializată în acoperirea conflictului din Cecenia, a fost ucisă cu o armă de foc în faţa liftului în blocul în care locuia în 2006.

În ultimii ani, Novaia Gazeta a publicat numeroase anchete cu privire la acţiunile grupurilor de mercenari ruşi şi persecuţiile minorităţilor sexuale în Cecenia. După apariţia unui material critic despre situaţia epidemiologică în Cecenia, liderul pro-Kremlin de la Groznîi, Ramzan Kadârov, a ameninţat-o cu moartea în aprilie a.c. pe reportera Elena Milaşina de la Novaia Gazeta.

În 2018, un cap de ied decapitat şi o coroană de flori au fost trimise la sediul redacţiei, ca ameninţare.

Coproprietari ai acestei publicaţii, care apare de trei ori pe săptămână, sunt omul de afaceri Aleksandr Lebedev şi fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov.