Acest presupus incident care a avut loc la Douma, ultimul bastion al insurgenţilor lângă capitala Damasc, s-a soldat sâmbătă cu peste 40 de morţi, potrivit Căştilor Albe (grup de salvatori-voluntari în zona insurgentă) şi ONG-ul Syrian American Medical Society (SAMS), cu sediul în SUA. 

Cu toate acestea, respectivele afirmaţii nu au putut fi verificate de AFP dintr-o sursă independentă. 

'A fost atroce', 'oribil', a declarat luni Donald Trump cu privire la presupusul atac. 'Vom lua decizii majore în următoarele 24/48 de ore', a mai spus el. 

Secretarul american al apărării, Jim Mattis, nu a exclus posibile lovituri aeriene împotriva guvernului sirian. 

Rusia, angajată militar alături de armata regulată siriană, a dezminţit că un atac a avut loc sâmbătă. Ea susţine că experţii ruşi nu au găsit 'nicio urmă' de substanţă chimică. 

Ministrul-adjunct al afacerilor externe al Federaţiei Ruse, Mihail Bogdanov, a acuzat Washingtonul că difuzează 'informaţii false pentru a găsi un pretext' pentru o acţiune militară. 

După ce au avut o a doua discuţie telefonică în decurs de două zile, Donald Trump şi omologul său francez Emmanuel Macron au cerut 'o reacţie fermă' din partea comunităţii internaţionale, a anunţat preşedinţia franceză în noaptea de luni spre marţi. 

China 'se opune recurgerii impulsive la forţă şi ameninţărilor de folosire a forţei în relaţiile internaţionale', a reacţionat marţi Geng Shuang, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe. 'O anchetă completă, imparţială şi obiectivă' trebuie întâi să fie întreprinsă şi nicio parte nu poate 'emite aprecieri în mod anticipat cu privire la rezultate, pentru a trage concluzii arbitrare', a subliniat Geng Shuang în timpul unei conferinţe de presă. 'Acţiunile militare nu vor duce nicăieri', a mai atenţionat el.

Moscova depune o rezoluţie la ONU prin care cere o anchetă

Rusia va depune marţi la ONU un proiect de rezoluţie care să solicite efectuarea 'unei anchete' cu implicarea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) după presupusul atac chimic împotriva rebelilor sirieni la Douma (Siria), a anunţat ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citat de France Presse. 

'Noi vom depune astăzi un proiect de rezoluţie care va cere o anchetă', a declarat şeful diplomaţiei ruse, adăugând că 'suntem interesaţi ca experţi independenţi ai OIAC' să participe la această anchetă. 

Pentru ca 'anchetatorii OIAC să-şi îndeplinească obligaţiile', ei trebuie 'să meargă neapărat la faţa locului', a spus în continuare Serghei Lavrov. Potrivit lui, forţele ruse în Siria şi regimul sirian sunt în măsură să garanteze securitatea inspectorilor OIAC. 

'Nu mai putem da crezare rezultatelor anchetelor care sunt efectuate de la distanţă', a adăugat el, evocând atacul cu gaz sarin împotriva localităţii siriene Khan Sheikhoun (peste 80 de morţi), atribuit regimului sirian de către Washington şi aliaţii săi. 

SUA urmează să prezinte marţi un proiect de rezoluţie ce prevede instituirea unui mecanism internaţional de anchetă cu privire la folosirea armelor chimice în Siria, dar el cuprinde 'elemente inacceptabile' pentru Rusia, potrivit ambasadorului rus la ONU, Vasili Nebenzia. 

ONU nu dispune la ora actuală de niciun organism de anchetă cu privire la atacurile chimice în Siria de la încetarea la sfârşitul anului 2017 a activităţii JIM, un grup mixt al ONU-OIAC, al cărui mandat nu a putut fi reînnoit din cauza numeroaselor vetouri ale Rusiei. 

Preşedintele american Donald Trump a făcut să planeze ameninţarea unei riposte militare împotriva regimului sirian după acest atac soldat cu cel puţin 40 de morţi, potrivit 'Căştilor Albe' (echipe de intervenţie siriene în zonele controlate de rebeli) şi unei organizaţii neguvernamentale americane. 

AGERPRES