Denumit oficial „premiul Băncii Suediei pentru ştiinţe economie în memoria lui Alfred Nobel”, Nobelul pentru economie care se va decerna astăzi nu a fost prevăzut în testamentul filantropului suedez.

Decernat începând cu anul 1969 şi finanţat de către Bance Centrală a Suediei, Nobelul pentru economie „funcţionează” exact ca şi celelalte: cuprinde suma de 970.000 de euro şi un comitet care hotărăşte cine primeşte premiul.

Masculin şi american: aceste aeste profilul tip al laureatului acestui premiu. Nicio femeie nu a luat până acum Nobelul pentru economie, iar din cele 62 de laureaţi, 42 sunt economişti americani.

Ultimul Nobel pentru economie a fost atribuit lui Paul Krugman, profesor la Princeton University şi editorialist la New York Times.

Printre cei mai celebri laureaţi ai premiului Nobel pentru economie se află Joseph Stiglitz (2001) şi Milton Friedman, fost guvernator al Fed-ului (1976).

Pentru anul acesta, nominalizaţi sunt americanii Eugene Fama, Paul Romer, Matthew Rabin, Willian Nordhaus, dar şi Ernst Fehr, un austriac stabilit în Elveţia.