Iarna vine însă cu amenzi pentru cei care nu cunosc legea, iar administratorii de asociații de proprietari riscă sancțiuni usturătoare dacă nu se ocupă de curățarea zapezii din jurul blocurilor, din parcări sau din fața scărilor de bloc.

”Anul 2018 va fi unul cu sancțiuni mari pentru responsabilii cu deszăpezirea din cadrul asociațiilor de proprietari, astfel, în București, acestea sunt răspunzătoare pentru îndepărtarea gheții/zăpezii de pe trotuare, în termen de maxim 24 de ore de la căderea precipitațiilor. În plus, asociațiile trebuie să se îngrijească să îndepărteze zăpada și gheața de pe proprietatea comună (alei, drumuri interioare), de asemenea, nu trebuie uitați țurțurii care trebuie îndepărtați și/sau afișate atenționari cu privire la pericolul prezentat de către aceștia. Faptul că reprezentanții asociațiilor de proprietari nu cunosc reglementările legale cu privire la obligația îndepărtării zăpezii sau gheții riscă amenzi cuprinse între 500 și 2.000 de lei”, a declarat Ottavio Serbanescu, directorul general al companiei Cresida Management, care administrează 35 de asociații de proprietari.

Dacă din neștiință sau rea-voință, președinții de asociații de proprietari sau administratorii acestora nu deszăpezesc și din neglijența lor se produc pagube sau vătămari corporale, aceștia vor răspunde în fața legii.

Care sunt obligațiile asociațiilor de proprietari:

Este important ca asociațiile de proprietari să se ocupe de mai multe aspecte:

1.      Să încheie contracte de deszăpezire cu societăți specializate, astfel încât imediat după oprirea ninsorii acestea să intervină imediat. În lipsa unui astfel de contract, se găsesc foarte greu societăți care să dețină echipamente de deszăpezit disponibile.
2.      Să se aprovizioneze din timp cu materiale antiderapante, nisip, lopeți, orice alte unelte sau materiale necesare.
3.      Să verifice atribuțiile firmei de curățenie sau a personalului angajat în acest scop pentru a fi acoperită și activitatea de deszăpezire a căilor pietonale de acces, eventual a trotuarelor și rigolelor.