Un studiu recent publicat de asociația Forumul Judecătorilor acuză faptul că anii trecuți au fost marcați de un atac aproape continuu împotriva magistraților în programele de televiziune, pe fondul unei campanii anticorupție extrem de puternice.

Prin urmare, asociația Forumul Judecătorilor reproșează Consiliului Superior al Magistraturii că nu se implică în protejarea demnității lor.

”Întrucât mai mulți proprietari de televiziune au făcut obiectul investigațiilor penale, procurorii care efectuează investigații au fost ținta emisiunilor de televiziune, iar soarta lor a fost împărtășită de judecătorii care au condamnat figuri de vârf, dar și de magistrații care au luptat pentru independența sistemului judiciar din anii recenți.

Lipsa de implicare a CNA

Consiliul Național al Audiovizualului Român (CNA), care este organismul public relevant în domeniu, s-a implicat într-o măsură minimă, iar sancțiunile aplicate pentru protejarea demnității umane sau a dreptului magistraților discreditați și insultați în programele de televiziune către propria persoană. Imaginea nu a fost descurajantă, ci întârziată, aplicată numai după comportamente negative repetitive și inconsistente”, arată studiul citat.

”Toate aceste aspecte pot afecta încrederea publicului român în judecători și procurori, având în vedere că autoritățile competente, prin pasivitatea lor, permit atacuri concertate asupra magistraților, defăimându-și reputația și batjocorindu-și munca, considerând că niciunul dintre actele presupuse (fie penale, fie imorale) au fost dovedite în emisiuni sau după aceea.

Limbajul necorespunzător folosit în unele spectacole, suspiciunile exprimate în spațiul public în legătură cu conduita profesională sau privată a unor magistrați, care erau menite fie să afecteze reputația lor, pentru a le împiedica să îndeplinească anumite funcții (a se vedea cazul Kovesi, de exemplu), sau chiar pentru a crea premisele pentru înlăturarea judecătorului / procurorului atacat din soluționarea anumitor cazuri, nu poate reprezenta o manifestare a libertății de exprimare care trebuie încurajată într-un stat de drept.

Se cere închiderea unor televiziuni

Campaniile media agresive împotriva magistraților inconfortabili, care nu sunt urmate de sancțiuni ferme, imediate și consecvente, atrag atenția asupra incapacității instituțiilor cu responsabilități în domeniu de a apăra valorile care trebuie protejate într-un stat democratic”, acuză judecătorii.

”Este clar că sancțiunile prevăzute de legislația în vigoare nu sunt deloc descurajatoare pentru comportamentele de linie mediatică în ceea ce privește magistrații inconfortabili și că este necesar să se completeze cadrul legislativ cu sancțiuni noi, cu adevărat drastice, până la suspendarea emisiilor TV sau, după caz, închiderea emisiilor TV și interdicțiile de reluare pentru perioade îndelungate”, cer magistrații.

În condițiile în care Antena 3 și România TV au fost posturile de televiziune care au publicat cele mai acerbe atacuri la adresa judecătorilor și a procurorilor implicați în fenomenul anti-corupție, este de așteptat ca sancțiunile cerute de asociația Forumul Judecătorilor să vizeze în primul rând aceste două organe de presă.