Ansamblul va intra în ianuarie-februarie în portofoliul companiei AGI-RRE Participations 1, vehiculul investiţional al Alpha Bank, iar procesul de insolvenţă va lua sfârşit, potrivit lui Remus Borza, proprietarul firmei Euro Insol, administratorul judiciar al complexului de locuinţe. Capital a scris în repetate rânduri despre imposibilitatea respectării planului de reorganizare impus de bancă.

În ultimii trei ani de insolvenţă, în cadrul Asmita Gardens au fost vândute peste 150 de apartamente în valoare totală de peste 16,2 mil. euro. Încasările au diminuat cu circa 30% datoria pe care Alpha Bank o are de recuperat de pe urma acestui proiect, însă nu a fost respectat programul trasat în planul de reorganizare al companiei dezvoltatoare. Documentul întocmit de bancă şi acceptat de judecători în octombrie 2012 sprecifică faptul că „în cazul în care rambursarea de 102.988.520 (circa 23 mil. euro) din creditul aprodat de AGI-RRE Participations (societate controlata de Alpha Bank n.red.) nu are loc până la expirarea celor 16 luni de la data confirmării planului de reorganizare rezultă că piaţa rezidenţială nu prezintă o cerere solvabilă de apartamente în proiectul Asmita Gardens suficient de mare pentru a rambursa integral partea garantată a creditului AGI-RRE Participations de 56,65 mil. euro în perioada de reorganizare de trei ani“.

La şase luni de la expirarea termenului impus de bancă, vânzările erau cu circa 6 mil. euro sub ţinta stabilită. În acelaşi document, banca şi-a exprimat intenţia de a intra în posesia proiectului dacă această condiţie legată de vânzări nu va fi îndeplinită în termenul stabilit. Acesta este al patrulea proiect de anvergură intrat în portofoliul Alpha Bank după Doamna Ghica Plaza, Blue Tower şi Green Vista. În cazul Asmita Gardens, Alpha Bank a acceptat încă de la intrarea companiei în reorganizare o reducere a valorii datoriilor cu circa 13 mil. euro.

Asmita Gardens mai are de vândut circa 260 de apartamente dintr-un total de 765 disponibile. În ritmul actual, cu circa 50 de unităţi vândute anual, Asmita Gardens va fi vândut în totalitate abia peste cinci ani.

Echipa Premier Estate, compania care a gestionat vânzarea proiectului în perioada de insolvenţă, va ocupa aceeaşi poziţie şi după ieşirea proiectului din insolvenţă.