Secretarul de stat al Ministerului de Externe german, Miguel Berger, a scris pe Twitter că politica externă și de securitate comună a UE este subminată de un eșec al unanimității, informează Reuters.

Ungaria, pe lista neagră a UE

„Ungaria a blocat din nou o declarație a UE cu privire la Hong Kong. Acum trei săptămâni a fost cea privind Orientul Mijlociu. Politica externă și de securitate comună nu poate funcționa pe baza unei politici de blocare ”, a scris Miguel Berger pe Twitter.

„Avem nevoie de o dezbatere serioasă despre modalitățile de gestionare a disidenței, inclusiv votul cu majoritate calificată”, a adăugat oificialul german.

Reacția sa vine după ce Budapesta a blocat în aprilie o declarație a UE în care critica noua lege a securității în Hong Kong. Ungaria a subminat astfel eforturile blocului comunitar de a critica reprimarea libertăților, de către Beijing, în fosta colonie britanică.

Ungaria a pus piciorul în prag

Apoi, Ungaria a refuzat să ratifice un nou acord comercial și de dezvoltare al UE cu țările din Africa, Caraibe și Pacific și a refuzat să sprijine o declaraţie eurpopeană care îndemna la un armistiţiu între israelieni şi palestinieni. Peste toate acestea a venit refuzul Budapestei de utilizare a expresiei „egalitate de gen” în declarațiile UE.

Ungaria este un beneficiar important al investiţiilor chineze. Atât Ungaria, cât şi Grecia, unde compania COSCO Shipping din China deţine un pachet majoritar de acţiuni în cel mai mare port al Greciei, au blocat în trecut declaraţiile UE asupra Chinei.

Comentariile oficialului de la Berlin indică o frustrare tot mai mare față de Budapesta, dispusă să se confrunte cu UE în chestiuni-cheie ale democrațiilor liberale occidentale, subliniază Reuters.