Controalele au demarat după ce ARR a reuşit să achiziţioneze primele şase instalaţii de cântărire şi a instruit personalul pentru a realiza verificările. Autoritatea trebuie să achiziţioneze în total 45 de instalaţii de cântărire.
„Începând cu 1 martie, inspectorii ARR verifică în trafic respectarea limitelor maselor totale maxime autorizate ale vehiculelor rutiere utilizate la operaţiunile de transport rutier, respectiv respectarea maselor totale maxime admise, maselor maxime admise pe axe, dimensiunilor maxime admise şi caracteristicilor conexe pentru vehiculele rutiere admise în circulaţie pe fiecare categorie de drum public şi aplică sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor legale”, se arată într-un comunicat al ARR.
Nerespectarea prevederilor legale se va sancţiona cu amendă contravenţională. Astfel, se plăteşte între 1.000 lei şi 1.500 lei, dacă se constată efectuarea transportului de mărfuri cu depăşirea cu până la 20% a masei totale maxime autorizate pentru vehicule cu o încărcătură utilă admisibilă care depăşeşte 12 tone sau cu până la 25% a masei totale maxime autorizate pentru vehicule cu o încărcătură utilă admisibilă care nu depăşeşte 12 tone.
Amenzi cuprinse între 2.500 lei şi 4.000 lei sunt aplicate dacă se constată efectuarea transportului de mărfuri cu depăşirea cu cel putin 20% a masei totale maxime autorizate pentru vehicule cu o încărcătură utilă admisibilă care depăşeşte 12 tone sau cu cel putin 25% a masei totale maxime autorizate pentru vehicule cu o încărcătură utilă admisibilă care nu depăşeşte 12 tone.

Te-ar putea interesa și: