Alertă lângă România! Imaginile care cutremură Europa: Rusia nu se lasă (FOTO)

Potrivit presei internaționale, rapoartele cu privire la echipamentul militar pe care Rusia l-a mutat la aproximativ 250 de kilometri de granița cu Ucraina au înfuriat Washington-ul. CNN informează că forțele ucrainene au desfășurat drone de luptă de-a lungul liniilor de front care separă de separatiștii pro-ruși din regiunea Donbas.

Imaginile din satelit au arătat că echipamentul rusesc presupune inclusiv tunuri autopropulsate, tancuri de luptă și vehicule de luptă de infanterie. Acestea au fost surprinse în mișcare pe un teren de antrenament situat la aproximativ 300 de kilometri de graniță.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al Statelor Unite ale Americii, amiralul John Kirby, spune că Pentagonul este conștient de rapoartele cu privire la activitatea bizară a Rusiei în apropiere de Ucraina.

90.000 de soldaţi în apropierea graniţei ucrainene

Forţele armate ruse au organizat recent o serie de exerciţii de amploare, inclusiv cu trupe aeropurtate, a anunţat ministerul marţi seara. După antrenament, unităţile Armatei 41 au rămas în urmă, la aproximativ 260 km (160 mile) de graniţa cu Ucraina, se arată într-un comunicat al instituţiei.

”De remarcat că Federaţia Rusă a recurs periodic la practica transferului şi acumulării de unităţi militare pentru a menţine tensiunile în regiune şi presiunea politică asupra statelor vecine”, a precizat ministerul.

În această primăvară, Moscova a alarmat Kievul şi capitalele occidentale prin deplasare a peste 100.000 de soldaţi de-a lungul graniţei cu Ucraina, dar ulterior le-a ordonat să se întoarcă la bază.

Mișcările armatei ruse sunt atent monitorizate

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al Statelor Unite ale Americii, amiralul John Kirby, a mai precizat că SUA urmăresc îndeaproape situația.

„Nu pot vorbi în numele intențiilor Rusiei, dar cu siguranță monitorizăm îndeaproape regiunea, așa cum facem întotdeauna. Orice acțiune escalativă sau agresivă ar fi o mare îngrijorare pentru Statele Unite”, spune acesta.

De cealaltă parte, Rusia spune că nu amenință pe nimeni și că nu prezintă niciun pericol pentru nimeni. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat  că ceea ce face Federația Rusă pe teritoriul ei nu este treaba nimănui.

Mișcarea echipamentelor noastre militare sau a unităților armatei pe teritoriul Federației Ruse este exclusiv afacerea noastră. Rusia nu a amenințat niciodată pe nimeni, nu amenință și nu reprezintă un pericol pentru nimeni”, a insistat Dmitri Peskov.

Cu toate acestea, observatorii consemnează că mișcările Rusiei ar trebui urmărite cu atenție.

„În acest moment, este o situație în curs de dezvoltare. Nu este „nu se întâmplă nimic” și nu înseamnă că va avea loc o operațiune ofensivă mâine”, spune Michael Kofman, un cercetător al Centrului Wilson, specializat pe problemele armatei Ruse.