Armata devine obligatorie în România?! Detalii noi despre serviciul militar obligatoriu

Se reintroduce serviciul militar obligatoriu în România? Deputatul PNL Laurențiu Leoreanu, președintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, a declarat marți, pe 10 octombrie, că în momentul de față, este greu să faci acest lucru, din cauza fondurilor.

Potrivit acestuia, statul trebuie să reconsidere modul de evaluare şi de recompensare a celor care sunt în serviciul militar activ şi atunci lucrurile pot intra într-o altă paradigmă.

„Noi trebuie să ne ocupăm de acest sistem activ, profesionist şi acest sistem militar voluntar în care oamenii trebuie să se simtă implicaţi, atraşi şi responsabilizaţi, dar în acelaşi timp şi recompensaţi”, a spus deputatul în cadrul emisiunii „Proiect de țară: România” de la Prima News.

Serviciul militar nu este suficient de stimulativ

Laurențiu Leoreanu a precizat că serviciul militar voluntar este pe trei luni, cu elemente stimulative pentru cei care doresc să urmeze o carieră, sau nu (..) cu trei salarii medii pe economie, dar „din păcate s-a văzut că nu a fost suficient de stimulativ”.

„Practic, prin introducerea serviciului militar voluntar s-a dorit întinerirea rezervei pentru că noi avem pe formatul din care facem parte, NATO, o armată profesionistă în care rezerva operaţională a armatei trebuie întinerită. Acest lucru se poate face deocamdată prin serviciul militar voluntar.

Nu putem vorbi în momentul de faţă de serviciul militar obligatoriu, aşa am am spus, facem parte din această Alianţă, păstrăm acest format cu armata profesionistă şi rezerva Armatei trebuie întinerită”, a explicat acesta.

Președintele Comisiei de Apărare a adăugat că rezerva voluntară face pregătirea de două săptămâni pe an, pregătire militară. Întrebat de ce nu se poate reintroduce serviciul militar obligatoriu, a răspuns că „este foarte greu să faci în momentul de faţă acest lucru”.

„Vorbim şi de fonduri, vorbim de o Armată profesionistă şi cred că trebuie să creştem nivelul de profesionalizare, trebuie de utilizarea unor sisteme din ce în ce mai sofisticate”, a spus el, arătând că toate echipamentele au un nivel mare de informatizare.

Deputatul PNL a mai spus că rezerva armatei este formată din cei care au făcut armata. Aceştia sunt obligaţi să vină la chemări, iar periodic au început să efectueze şi pregătiri. Potrivit lui Laurențiu Leoreanu, „ei ştiu că trebuie să răspundă şi este foarte importantă şi această pregătire peridică.”

Trebuie crescut nivelul de atractivitate

Acesta a mai punctat că trebuie crescut nivelul de atractivitate, pentru că şi în ţări cu pretenţie, cu pregătire în domeniul militar foarte înalt, sunt oameni care părăsesc timpuriu serviciul militar.

„Aici cred că trebuie căutată soluţie, de a creşte atractivitatea, statul trebuie să reconsidere modul de evaluare şi de recompensare a celor care sunt în serviciul militar activ şi atunci lucrurile pot intra într-o altă paradigmă.

Aici trebuie umblat, până a ajunge la un serviciu militar obligatoriu, noi trebuie să ne ocupăm de acest sistem activ, profesionist şi acest sistem militar voluntar în care oamenii să se simtă implicaţi, atraşi şi responsabilizaţi, dar în acelaşi timp şi recompensaţi”, a explicat el.

România are sub 2.000 de rezerviști voluntari

Luni, pe data de 9 octombrie, Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al Comandamentului NATO a declarat că dacă nu vom reface rezerva Armatei pe principiile voluntariatului, va trebui să reintroducem serviciul militar obligatoriu. Acesta a adăugat că parlamentarii ar trebui întrebați de ce o lege care este absolut necesară privind refacerea rezervei armatei României încă circulă în procedură inter-instituţională de mai bine de aproape 3 ani de zile.

„La ora actuală noi avem sub 2.000 de rezervişti voluntari, Polonia are 38.000 de rezervişti”, a spus el.

Virgil Bălăceanu a adăugat că forţele de apărare israeliene au mobilizat peste noapte 300.000 de rezervişti, din aproape 500.000 pe care îi au în evidenţă.