Aceşti responsabili l-au convins deja pe preşedintele american, Donald Trump, care a promis 'să reconstruiască' armata majorând mijloacele sale, după anii Barack Obama de reducere a cheltuielilor militare.

Ei trebuie, totuşi, să convingă Congresul, cu rol decisiv în sporirea cheltuielilor militare.

Numărul doi al US Air Force, generalul Stephen Wilson, a descris aviaţia americană şi pe cei 311.000 militari ai săi ca fiind 'cea mai mică, cea mai veche şi mai puţin operaţională din istoria noastră', în aluzie la efective, vârsta medie a echipamentelor şi gradul de disponibilitate al aparatelor.

Piloţii de luptă americani 'fac în medie 10 ieşiri şi 14 ore de zbor lunar şi este foarte puţin', a spus el în faţa Comisiei pentru forţele armate din Camera Reprezentanţilor.

'Avioanele noastre de luptă Hornet erau prevăzute iniţial să zboare 6.000 de ore şi suntem pe punctul de a le împinge spre 8.000-9.000 de ore', a afirmat la rândul său numărul doi al marinei, amiralul Bill Moran.

'Într-o zi obişnuită pentru marină, în jur de 25-30% dintre avioanele noastre sunt în revizie sau în întreţinere', a deplâns el.

'Avem o întârziere de peste nouă miliarde de dolari la cheltuielile de întreţinere a infrastructurilor noastre', a explicat la rândul său numărul doi al US Marine Corps, generalul Glenn Walters.

Militarii americani nu s-au exprimat doar pentru obţinerea de fonduri suplimentare, pentru că ştiu şi să facă economii.

Infanteria la fel ca US Air Force sunt partizanii unui nou val de închideri ale unor baze considerate inutile de pe întreg teritoriul Statelor Unite, refuzată până în prezent de parlamentari, au reamintit Congresului.

'Considerăm că avem 25% capacităţi excedentare în bazele noastre', a subliniat generalul Stephen Wilson.

Profitând de retragerea trupelor americane din Irak şi Afganistan, administraţia Obama a redus cheltuielile.

Cu 3,3% din PIB, aproape 600 de miliarde de dolari, acestea rămân de departe cele mai importante din lume.

Noul secretar american al Apărării, James Mattis, a cerut deja serviciilor sale să pregătească un amendament la bugetul pe 2017 în curs de execuţie pentru a majora cheltuielile militare.

'Veţi avea echipament suficient. Credeţi-mă', le-a spus luni Donald Trump militarilor aflaţi la sediul comandamentului militar american în Orientul Mijlociu (Centcom).AGERPRES