Ariston Thermo România, liderul pieţei locale de centrale termice, estimează că numărul locuinţelor care vor avea panouri solare până la iarnă va putea ajunge la 35.000, comparativ cu 17.500 în prezent, datorită lansării programului Casa Verde, privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire.

Programul lansat de Guvern la 1 iulie 2010 vizează instalarea de sisteme solare, centrale pe peleţi şi pompe de căldură, pentru fiecare din aceste variante statul suportând o parte dintre costuri. Astfel, în cazul celor care îşi vor monta o centrală pe peleţi sau un sistem cu panouri solare valoarea fi subvenţionată va fi de pănă 6.000 de lei, în timp ce pentru pompele de căldură se va ajunge până la 8.000 de lei.

“Bugetul alocat Programului Casa Verde pentru anul 2010, de 110 milioane lei, este suficient pentru circa 18.000 de locuinţe din România. Estimăm că peste 90% dintre beneficiari vor opta pentru sistemele solare”, a declarat Cătălin Drăguleanu, directorul de vânzări al Ariston Thermo România.

Astfel, în acest an Programul Casa Verde va putea subvenţiona dotarea cu panouri solare a peste 16.000 de locuinţe.

“Piaţa locală de panouri solare este una incipientă în România. Numărul mic de sisteme solare vândute pe plan autohton se datorează şi absenţei de până acum a unor programe viabile de tipul celui lansat în luna iulie. Estimăm, de asemenea, că în acest an sistemele de panouri solare vor fi achiziţionate aproape în totalitate de către beneficiarii programului Casa Verde ”, a mai declarat  Cătălin Drăguleanu.

Preţul unui sistem solar complet porneşte, în oferta Ariston Thermo România, de la 2.990 de lei fără TVA.

De asemenea, compania a lansat pe site-ul propriu o secţiune dedicată Programului Casa Verde (http://aristonheating.ro/casa_verde_ariston.htm), de unde utilizatorii pot descarca formularele necesare înscrierii, se pot documenta despre avantajele oferite de diferitele tipologii de sisteme solare dar si consulta oferta ce contine atat sisteme de panouri solare cu circulatie naturala cat si sisteme complexe cu panouri solare plane sau cu tuburi vidate.