Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, parte a grupului ArcelorMittal, intenţionează să închidă definitiv cele trei baterii de cocsificare, din raţiuni tehnice şi economice, şi să importe cocsul de la o altă fabrică a grupului din Polonia, anunţă Mediafax. Primele două baterii de coxificare au fost închise în luna octombrie a anului trecut, respectiv luna februarie a acestui an. La cele trei unităţi care vor fi închise sunt angajaţi 1.400 de salariaţi.

 

În prezent, la ArcelorMittal Galaţi mai lucrează aproximativ 11.500 de angajaţi, mai puţin de jumătate faţă de cât număra combinatul în toamna lui 2001, când a fost privatizat fostul combinat Sidex.

 

În România, ArcelorMittal deţine patru combinate siderurgice, la Galaţi, Iaşi, Hunedoara şi Roman, operatorul portuar Romportmet Galaţi şi filiala locală a companiei de construcţii ArcelorMittal Construction.

 

ArcelorMittal, lider mondial în producţia de oţel, a anunţat la începutul săptămânii că întrerupe activitatea în mai multe unităţi din întreaga Europă, urmând a închide jumătate din uzinele pe care le deţine. Compania nu specificase în ce ţări de pe Bătrânul Continent vor fi închise halele de producţie, iar motivul acestei decizii îl reprezintă situaţia economică globală, în care comenzile pentru oţel au scăzut vertiginos. Cele două sectoare cărora li se adresează producătorul de oţel, respectiv auto şi construcţii, trec prin cea mai grea perioadă din ultimele decenii.

 

Potrivit AFP, care citează surse din cadrul conducerii grupului, uzinele din Belgia, de la Liege şi din Franţa (Moselle) se află pe lista închiderii definitive.

 

Sursa: Mediafax, AFP