Conferința „Arbitrajul – o altfel de justiție” organizată la Cercul Militar Național, în data de 09 septembrie 2016 s-a bucurat de prezența a peste 120 de  participanți din instituțiile statului, manageri ai unor societăți, reprezentanți ai patronatelor și sindicatelor, magistrați, avocați, juriști, cadastriști, economiști, arbitri și lista mai poate continua. Lucrările prezentate au fost de un real interes pentru participanți, unele teme precum cea privitoare la ”Dreptul de autor și Hotărârea arbitrală”, elaborată de conferențiar universitar doctor Cezar-Marius PANTEA, fiind dezbătute pentru prima dată în România într-un cadru organizat.

In data de 10 septembrie a.c. a avut loc Festivitatea de Depunere a Jurământului de către cea de-a șasea promoție de arbitrii a Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat, desfășurată la Monumentul Eroului Necunoscut din Parcul Carol. Acțiunea ”Ziua Porților Deschise” a adus, în data de 12 septembrie 2016, la sediul Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat studenți, elevi și alte persoane interesate de instituția arbitrajului.

Studenții Facultății de Drept și Stiințe Administrative din cadrul Universității Valahia din Târgoviște au luat cunoştinţa de existenţa unei noi profesii. Aceștia au beneficiat de date privind  procedura arbitrală și au asistat la prezentarea unui studiu de caz.

Av. Augustin RĂDUCANU, formator în cadrul Institutului pentru Pregătirea Arbitrilor (care funcționează alături de Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat pe lângă Asociația de Arbitraj Instituționalizat) a vorbit despre ”Aspecte teoretice și practice privind soluționarea pe calea arbitrajului a litigiilor comerciale”, in data de 13-14 septembrie a.c., în cadrul prezentării susținute în Sala de Conferințe a Bibliotecii Ion Heliade Rădulescu din Târgoviște .

Președintele Asociației de Arbitraj Instituționalizat, d-na arbitru Rodica VLAICU a fost mulțumită de activitatea de informare relizată și a prezentat concluziile privind impactul și importanța manifestării, susținând că ”Manifestarea Zilele Arbitrajului Instituţionalizat marchează trecerea instituției într-o noua etapă de dezvoltare, cea a ARBITRAJULUI PROFESIONIST”.

De asemenea, doamna Rodica VLAICU a mai arătat că activitatea de promovare va continua cu o nouă acţiune, Campania ”Flacăra  arbitrajului instituționalizat”, care se va derula pe parcursul un an de zile, respectiv în fiecare lună se va organiza câte un eveniment într-un punct de lucru al Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat, urmând ca în cea de-a doisprezecea lună flacăra să se întoarcă la Târgoviște, la sediul central al tribunalului. Simbolic, dl arbitru Iulică BURTICIOIU, vicepreședintele tribunalului, a înmânat reprezentantului punctului de lucru Prahova, arbitru Nicolae RADU o făclie aprinsă.