Saudiţii nu-şi fac griji în ceea ce priveşte rezerverele de petrol pe care le deţin. Khalid al-Falih, şeful firmei petroliere Aramco, spune că mai există mult petrol în pământ, motiv pentru care lumea nu are de să-şi pună problema unor scăderi ale rezervelor.

La jumătatea anului trecut, Fatih Birol, economistul şef al Agenţiei Internaţionale a Energiei, declara în cadrul unui interviu acordat publicaţiei „The Independent” că nu peste mult timp lumea se va confrunta cu o altă criză: cea energetică. Motivul este unul cât se poate de simplu: marii producători de petrol din lume au atins nivel maxim de producţie, iar rezervele de petrol se vor epuiza în curând.

„Într-o zi nu vom mai avea petrol. Evident, nu se va întâmpla nici azi, nici mâine, dar se va întâmpla într-o zi. Acesta este un argument să ne gândim să abandonăm petrolul, înainte să ne abandoneze el pe noi. Trebuie să ne pregătim pentru această schimbare, cu atât mai mult cu cât actualul sistem economic stă încă sub semnul petrolului”, spunea economistul şef al AIE.

Aşadar, părerile sunt împărţite, iar discuţia rămâne încă deschisă. Thierry Desmarest, şeful companiei Total, este de părere că lumea va rămâne la un moment dat fără petrol.

Cu toate acestea, Falih şi-a argumentat poziţia în cadrul Forumului Economic de la Davos, arătând că lumea dispune de 4.000 de miliarde de barili de petrol, din care s-au consumat doar 1.000 de miliarde.

O estimare efectuată asupra a 800 de câmpuri petroliere din toată lumea a arătat că majoritatea dintre ele au atins deja maximul de producţie şi că rezervele se epuizează de două ori mai repede decât se estima în urmă cu doi ani. 

SURSA: gulfnews.com