Arabia Saudită a decis "să întrerupă relaţiile sale diplomatice cu Iranul şi cere plecarea în termen de 48 de ore a membrilor reprezentanţei diplomatice iraniene", a declarat Adel al-Jubeir într-o conferinţă de presă desfăşurată la Riad.

Ministrul a denunţat "ingerinţele negative şi agresive ale Iranului în treburile arabe care duc frecvent la pagube şi distrugeri".

Atacul manifestanţilor asupra ambasadei saudite la Teheran şi a consulatului saudit din oraşul iranian Machhad constituie "o încălcare flagrantă a tuturor convenţiilor internaţionale", a mai spus el, acuzând autorităţile iraniene că nu a făcut nimic pentru a împiedica aceste agresiuni.

Execuţia sâmbătă a şeicului saudit Nimr Baqer al-Nimr, un critic virulent al puterii de la Riad, a exacerbat tensiunile din Orientul Mijlociu, în special în Iran unde ambasada saudită a fost distrusă parţial de manifestanţi.

"Sângele nedrept vărsat al acestui martir oprimat va produce fără îndoială efecte în curând şi răzbunarea mâinii divine va cădea asupra politicienilor saudiţi", a avertizat liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Cu câteva ore mai devreme, în mijlocul nopţii, sute de persoane furioase au lansat cocteiluri Molotov asupra ambasadei Arabiei Saudite la Teheran unde au reuşit să pătrundă. "Focul a distrus interiorul ambasadei", potrivit unui martor ocular.

Consulatul saudit la Maşhad, din nord-estul ţării a fost, de asemenea, atacat. Poliţia iraniană a anunţat că 40 de manifestanţi au fost arestaţi la Teheran şi patru la Maşhad. AGERPRES