„Ar fi o catastrofă dacă vor exista noi diviziuni între Est şi Vest după ieşirea Marii Britanii din UE – a fost o absurditate (ca britanicii) să ia o astfel de decizie şi probabil că nu mai sunt mulţumiţi acum de asta”, a declarat Schaeuble în oraşul Offenburg, sud-vestul Germaniei, în cadrul unei petreceri organizate cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani.  „Trebuie să o spunem clar: vom avea un viitor bun, şi istoria ne-a arătat acest lucru, doar dacă ţinem Europa unită, şi asta înseamnă toată Europa”, a adăugat el. 

Schaeuble s-a referit la diviziunile profunde între ţările estice precum Polonia şi Ungaria şi partenerii lor europeni din vestul continentului asupra valorilor democratice, primirea refugiaţilor şi o mai mare integrare europeană. 

Preşedintele francez Emmanuel Macron a fost extrem de critic faţă de guvernele de la Varşovia şi Budapesta, despre care Bruxellesul afirmă că se îndepărtează de valorile europene, precum libertatea de exprimare şi statul de drept. Germania, în parte din cauza istoriei sale cu Polonia, a fost mai puţin critică faţă de vecinii săi din Est, însă a sprijinit tacit poziţia lui Macron şi măsurile luate de UE pentru intensificarea presiunilor asupra guvernelor din estul Europei. 

Săptămâna trecută, şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi-a exprimat dorinţa de a elimina diviziunile dintre statele est şi vest europene. Juncker, care a fost şi el prezent la petrecerea lui Schaeuble, l-a lăudat pe acesta din urmă pentru acţiunile sale pentru unificarea UE. 

Schaeuble a afirmat că statele UE care doresc să continue procesul de integrare ar trebui să facă acest lucru. 

‘Dar trebuie să fim atenţi, pentru că nu numai statele mari decid. Am învăţat asta de la Kohl’, a spus el cu referire la fostul cancelar Helmut Kohl, cu care a colaborat la procesul de reunificare a Germaniei.
Sursa: Agerpres